19.11.12

Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού απειλεί τη βρετανική οικονομία

Reuters
Τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού επισημαίνει η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), με τον διοικητή της, Μέρβιν Κινγκ, να προειδοποιεί για έναν «καθόλου ελκυστικό συνδυασμό υποτονικής ανάκαμψης και υψηλού πληθωρισμού, που παραμένει για κάποιο καιρό πάνω από τον στόχο». Εχει προηγηθεί μία ημέρα νωρίτερα η είδηση πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, φθάνοντας στο 2,7% από το 2,2% του Σεπτεμβρίου. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τις δυσθεώρητες αυξήσεις στα δίδακτρα των πανεπιστημίων και δευτερευόντως στις τιμές τροφίμων.
Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό από τον περασμένο Μάιο, ενώ η αύξηση που κατεγράφη τον Οκτώβριο είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί εδώ και περισσότερο από ένα έτος. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο να περιοριστούν περαιτέρω οι καταναλωτικές δαπανες καθώς οι μισθοί των Βρετανών αυξάνονται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς.
Η Βρετανία κατόρθωσε να ανασυρθεί από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του έτους, παρουσιάζοντας ρυθμό ανάπτυξης 1%. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κινγκ, αυτό οφείλεται σε έκτακτους παράγοντες, οι οποίοι πιθανότατα δεν θα αποτρέψουν νέα συρρίκνωση της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Την ίδια ώρα, στην έκθεση της ΒοΕ, εκτιμάται πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σημαντικά υψηλότερος απ’ όσο αναμενόταν τον Αύγουστο για το ερχόμενο 18μηνο, θέτοντας, έτσι, ένα εμπόδιο στη χορήγηση ενός νέου πακέτου τόνωσης της οικονομίας. Οπως, άλλωστε, παραδέχθηκε ο κ. Κινγκ, η προοπτική επιτάχυνσης του πληθωρισμού ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο αποφάσισε η Τράπεζα να διακόψει τις αγορές ομολόγων του βρετανικού Δημοσίου. Ο ίδιος επανέλαβε πως είναι περιορισμένες οι δυνατότητες της νομισματικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την τόνωση της οικονομίας όταν αυτή βρίσκεται στο στάδιο της προσαρμογής έπειτα από μια χρηματοπιστωική κρίση και εν μέσω της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Τόνισε, πάντως, πως η επιτροπή νομισματικής πολιτικής εξακολουθεί να εμπιστεύεται τις αγορές ομολόγων ως εργαλεία πολιτικής «ούτε και έχει καταλήξει ότι δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αγορές».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει στον καθορισμό των επιτοκίων που κατέβαλε για τα ομόλογα ύψους 375 δισ. στερλινών τα οποία έχει αγοράσει η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει ώς τώρα υπονομεύσει τον ρόλο της επιτροπής νομισματικής πολιτικής. Διευκρίνισε μάλιστα ότι θα ήταν λάθος να θέσει η Τράπεζα θέμα ανεξαρτησίας της από την πολιτική ηγεσία και εξήγησε ότι «ο λόγος που δεν μας ανησυχεί ιδιαιτέρως αυτό το θέμα είναι πως δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο την ικανότητά της να καθορίζουμε τα επίπεδα των επιτοκίων ή να ελέγχουμε το σύνολο των αγορών ομολόγων ή των πωλήσεων ή της χρονικής στιγμής αγοράς ή πώλησης».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_15/11/2012_501657

No comments: