3.11.12

Χαμός στη Δωδώνη

Μήνυση του διευθυντή της SI κατά του βουλευτή Κασσή, συνελήφθησαν οι εκπρόσωποι των ΕΑΣ και των κτηνοτρόφων για φθορά ξένης περιουσίας. Σύλληψη και του διευθυντή της SI στην Ελλάδα

Picture 0 for Χαμός στη Δωδώνη


Κορυφώνεται η ένταση στα Ιωάννινα για την πώληση του 67,7% της Δωδώνης στη Strategic Initiative(SI), η ολοκλήρωση της οποίας ανακοινώθηκε σήμερα από τον ειδικό εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον εκπρόσωπο των ΕΑΣ Ηπείρου (μετόχοι μειοψηφίας), Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη, και τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων, Μιχάλη Τζίμα, μετά από μήνυση που υπέβαλε ο διευθυντής της SI στην Ελλάδα Κώστας Ιωακειμίδης, με την κατηγορία της φθοράς ξένης περιουσίας και της παρακώλυσης της παραγωγικής διαδικασίας της γαλακτοβιομηχανίας. O διευθυντής της SI υπέβαλε μήνυση, για τους ίδιους λόγους, και κατά του ανεξάρτητου βουλευτή(πρώην ΠΑΣΟΚ), Μιχάλη Κασσή, ο οποίος παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι, αφού αντιλήφθηκαν την παρουσία εκπροσώπων της SI στο εργοστάσιο, εισέβαλαν, με μερίδα αγροτοσυνδικαλιστών, στο εργοστάσιο της Δωδώνης, σπάζοντας την καγκελόπορτα και μπλοκάροντας την παραγωγή.
Στη συνέχεια, ο κ.Κασσής υπέβαλε μήνυση κατά του κ.Ιωακειμίδη, ο οποίος επίσης συνελήφθη, με την κατηγορία της ψευδούς καταμήνυσης.
Οι έντονες αντιδράσεις των παραγωγών προκλήθηκαν επειδή το περιφερειακό συμβούλιο της Ηπείρου κατήγγειλε μεν το γεγονός ότι δεν υπήρχε ενημέρωση για την αξιολόγηση των προσφορών που κατατέθηκαν για τη γαλακτοβιομηχανία, αλλά δεν ζήτησε την ακύρωση της συμφωνίας.
Όλοι οι συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι και θα δικαστούν το Σάββατο, το μεσημέρι, με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι ΕΑΣ κατά της μεταβίβασης των μετοχών αναβλήθηκε για τις 7 Δεκεμβρίου, λόγω της αποχής των δικηγόρων.
Ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι «η παράσταση "ξεπούλημα της Δωδώνης" απέκτησε σήμερα και υπογραφή. Η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ "καθαρίζει" τη Δωδώνη και επιδιώκει να πλήξει βαρύτατα τον παραγωγικό ιστό της Ηπείρου και να ευνοήσει όσους ήθελαν να βγάλουν την ηπειρωτική βιομηχανία από το "παιχνίδι" για να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών, ο τομέας του γάλακτος»
Με ανακοίνωσή της, η SI εκφράζει τη λύπη της για τα θλιβερά επεισόδια, που προκάλεσε μία μικρή, όπως τη χαρακτηρίζει, μειοψηφία συνδικαλιστών, ενώ καταλογίζει πολιτικές σκοπιμότητες στις αντιδράσεις συνεταιρισμών και κτηνοτρόφων.

«Η Δωδώνη δεν χρειάζεται προστάτες. Χρειάζεται κεφάλαια για να αναπτυχθεί η επιχείρηση, κεφάλαια για να στηριχθεί η ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή, και δουλειά από όλους.  Όλοι οι πολίτες των Ιωαννίνων αντιλαμβάνονται ότι οι μόνοι που κερδίζουν από ανάλογες συμπεριφορές, είναι οι ανταγωνιστές της Δωδώνης και οι ξένες πολυεθνικές που γεμίζουν τα ράφια των supermarkets με τα δικά τους προϊόντα», αναφέρει η εταιρεία και προσθέτει:

Δύο φορές τα Ελληνικά δικαστήρια, ενώπιων των οποίων οι ίδιοι μας οδήγησαν, απέρριψαν τους ισχυρισμούς τους.Η δική μας επιλογή είναι να ζητήσουμε την συνδρομή της πολιτείας  για να προστατευτεί η περιουσία της Δωδώνης και ασφαλώς οι παραγωγοί και το προσωπικό από τους αυτοαποκαλούμενους προστάτες της.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να εμπλέξει την Δωδώνη σε πολιτικές αντιπαραθέσεις και σε βάρος της καλής λειτουργίας της επιχείρησης να οικοδομήσει τις κομματικές ή συνδικαλιστικές του φιλοδοξίες».

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=113606

Ένταση έχει ξεσπάσει έξω από τη γαλακτοβιομηχανία  «Δωδώνη», όπου και έχει συγκεντρωθεί πλήθος ανθρώπων, οι οποίοι αντιδρούν στην πώληση της εταιρείας στην ρωσογαλλοβρετανικών συμφερόντων εταιρεία Strategic Initiatives. Εν τω μεταξύ, μήνυση κατά της νέας ιδιοκτησίας - η οποία και απήντησε ομοιοτρόπως - υπέβαλαν συνεταιρισμοί και η παλαιά ιδιοκτησία.
Οι κτηνοτρόφοι που διαμαρτύρονται για τη μεταβίβαση της γαλακτοβιομηχανίας, αρχικά βρίσκονταν στην Περιφέρεια, όπου συνεδρίαζε σε κλίμα έντασης και αποδοκιμασιών το Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα της «Δωδώνης» και εκεί πληροφορήθηκαν για την οριστική πώληση της εταιρίας χθες.
Μετά από την κατά πλειοψηφία απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, να μην ζητηθεί η ακύρωση του διαγωνισμού, αλλά να ζητηθούν εξηγήσεις για την διενέργειά του και την επιλογή του επενδυτή, οι κτηνοτρόφοι αποχώρησαν αποδοκιμάζοντας έντονα τον Περιφερειάρχη, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, και κατευθύνθηκαν στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας για την κατάληψή τους.

Αγανακτισμένοι οι κτηνοτρόφοι απέκλεισαν τη γαλακτοβιομηχανία, ενώ στην συνέχεια συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ έσπασαν την καγκελόπορτα και μπήκαν στα γραφεία του εργοστασίου, όπου βρίσκονταν νωρίτερα ο κ. Michael O' Neill με στελέχη της εταιρείας του, ο οποίος είχε στο μεταξύ αποχωρήσει. Στον χώρο του εργοστασίου έφθασε και ο εισαγγελέας, που ζήτησε την αποχώρηση των συγκεντρωμένων, καθώς και απομάκρυνση των τρακτέρ. Από τους αστυνομικούς συνελήφθησαν ο εκπρόσωπος των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών Ηπείρου, κ. Μιχάλης Τζίμας, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, και ο ανεξάρτητος, βουλευτής, κ. Μιχάλης Κασσής, μετά από μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος τους από άτομο που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της νέας εταιρείας και το οποίο στην Αστυνομία μηνύθηκε από τους συλληφθέντες.

Μέχρι στιγμής η γαλακτοβιομηχανία βρίσκεται περικυκλωμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απώθησαν τους συγκεντρωμένους έξω από τα κιγκλιδώματα, όπου και παραμένουν αποφασισμένοι να μη εγκαταλείψουν τον χώρο.

Στο μεταξύ, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων του ΠαΣοΚ και νυν ανεξάρτητος από χθες, κ. Μιχάλης Κασσής, σε σημερινή του δήλωση επισημαίνει: «Η παράσταση ξεπούλημα της Δωδώνης απέκτησε σήμερα και υπογραφή. Η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ καθαρίζει τη Δωδώνη και επιδιώκει να πλήξει βαρύτατα τον παραγωγικό ιστό της Ηπείρου και να ευνοήσει όσους ήθελαν να βγάλουν την ηπειρωτική βιομηχανία από το «παιχνίδι» για να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών, ο τομέας του γάλακτος…».

Στο μεταξύ, η νέα εταιρεία που αναλαμβάνει την «Δωδώνη» σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε ότι την 1η Νοεμβρίου 2012 ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 67,77% της Δωδώνης Α.Ε από την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και η Strategic Initiatives (S.I) είναι πλέον ο νέος πλειοψηφικός μέτοχος της Δωδώνης».
Επίσης ο κ. Michael O' Neill, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του τομέα τροφίμων της S.I έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πιστεύουμε ότι η Δωδώνη είναι μια μοναδική εταιρία στον τομέα της, με πολύ μεγάλες προοπτικές να αναπτύξει τις πωλήσεις της στην εσωτερική αλλά και στις διεθνείς αγορές. Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε την έδρα της εταιρίας στα Ιωάννινα και συγχρόνως να κρατήσουμε, αλλά και να αναπτύξουμε την υφιστάμενη ζώνη γάλακτος. Στρατηγικός μας στόχος είναι να μεγαλώσουμε την εταιρία και είμαστε βέβαιοι ότι η επίτευξή του θα ωφελήσει όλους τους κοινωνικούς εταίρους».

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1826827&nt=103

4 comments:

BETTY said...

Βαρέθηκα να ακούω για αγανακτισμένους, με τρακτέρ στους δρόμους αγρότες και για συνεταιρισμούς, καλαμπόκια (βλ. Αθανασόπουλος π.X. ή π. Πασόκ), για μαιμούδες-επιδοτήσεις κλπ. κλπ. Γιατί η Δωδώνη δεν μπορούσε να είναι σαν την ΕΒΟΛ? Τι κεφάλαια χρειάζεται/χρειαζόταν για να ορθοποδήσει, από το κράτος πάλι? Πολύπλοκα ερωτήματα για τους απλούς θνητούς.

geokalp said...


άδικο μόνο έχεις στο παράδειγμα: εβολ όχι
φρησλαντ, ήτοι νουνού, ναι
που είναι και συνεταιρισμός

ωραία, κατεβαίνουν στη προσφορά οι ντόπιοι παραγωγοί, δώστους τη
αλλά δεν είδα τις προσφορές για να είμαι σίγουρος 100%

BETTY said...

Τα μπέρδεψα! Λοιπόν, Η Δωδώνη να γίνει σαν την ΝΟΥΝΟΥ ή Φρισλαντ και οι γαλακτοπαραγωγοί της Ηπείρου να φτιάξουν την ΕΒΟΛ τους Να υπάρχει ανταγωνισμός και το κυριότερο να κρατάμε τα μεγέθη, όσο γίνεται. Δεν ξέρω αν τα μπέρδεψα πάλι. 'Οσο για την ΑΤΕ, έ καλά το έμαθε και η γάτα μου. ΑΤΕ, χρηματοδοτικό κατάστημα των βουλευτών της περιφέρειας. 'Η όχι?

geokalp said...


λέγοντας νουνου εννοώ ότι η δωδώνη είναι κατί πολύ μεγάλο και με πολύ ισχυρό brand name (μόνο το όνομα θα κάνει 20εκ, όσο πούλησαν, είναι πολύ γνωστό, χώρια τη λέξη από μόνη της, άσε )

η νουνού ξεκίνησε κι αυτή σα συνεταιρισμός αλλά δε φαγώθηκαν τα λεφτά
στους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα έγινε πλιάτσικο και κομματικό όργιο και εις βαρος όσων δεν είχαν βύσμα

παρομοίως και στην ΑΤΕ και ποιος ξέρει σε τι έκταση