3.11.12

O Στουρνάρας «καίει» το ΤΤ

Αντί να βρει τρόπο στήριξης του ΤΤ και αξιοποίησης του επ' ωφελεία του Δημοσίου που είναι ο βασικός του μέτοχος, ο υπουργός Οικονοιμικών Γ. Στουρνάρας φροντίζει να το απαξιώσει περαιτέρω. Ενώ η τράπεζα λειτουργεί χωρίς προβλήματα - "τρέχει" μάλιστα και διαφημιστικές καμπάνιες για προσέλυση πελατών, ο υπουργός  επιμένει ότι «δεν είναι βιώσιμη ως αυτοτελές πιστωτικό ίδρυμα». Κλονίζει δηλαδή την αξιοπιστία της και διώχνει εν δυνάμει πελάτες της, αποταμιευτές κλπ.
 Το είπε  πάλι - δεύτερη ή τρίτη φορά - στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Στουρνάρας επικαλέσθηκε «εμπιστευτική μελέτη» της (παντελώς άγνωστης) Alvarez & Marsal, η οποία μάλιστα δεν αποφαίνεται ότι το ΤΤ έχει τώρα πρόβλημα βιωσιμότητας, αλλά ότι θα αντιμετωπίσει σε... βάθος χρόνου.
Η μελέτη αυτή δεν κατατέθηκε στη Βουλή, ούτε δημοσιοποιήθηκε. "Θα  κατατεθεί όταν ολοκληρωθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών",  είπε ο  υπουργός. Δηλαδή, όταν θα έχει καταφέρει να "εξαφανίσει" το ΤΤ, όπως την Αγροτική Τράπεζα...
Από όσα ανέφεραν οι ερωτώντες βουλευτές (Παν. Λαφαζάνης και Νάντια Βαλαβάνη), προκύπτει ότι για να βγάλουν "μη βιώσιμο" το ΤΤ, ο κ. Στουρνάρας  και η ΤΤ πήραν υπόψη το πιό ακραίο χειρότερο σενάριο της Alvarez & Marsal.
Στη μελέτη του αμερικανικού οίκου υπάρχουν πέντε πέντε διαφορετικά σενάρια όσον αφορά την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης του ΤΤ και των κεφαλαιακών αναγκών του. Τα περισσότερα καταλήγουν στα εξής βασικό συμπέρασμα:
- Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι βιώσιμο, αν ενισχυθεί κεφαλαιακά

- Φθηνότερη λύση για το Δημόσιο είναι η επανακεφαλαιοποίησή του.
- Για τη διάσωση- εξυγίανση και την ανασυγκρότηση της τράπεζας θα χρειάζονταν 2,9 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.
- Αν διαχωριστεί σε good-bad bank και πουληθεί το υγιές κομμάτι (όπως έγινε με την ΑΤΕ), το Δημόσιο θα επιβαρυνόταν με 3,6 δισ. ευρώ (και θα έχανε βέβαια και την τράπεζα).
Πρώτη φορά μια κυβέρνηση ή ένας υπουργός που θ΄λει να πουλήσει ένα περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου,  φροντίζει πρώτα να  το απαξιώσει...

http://www.sofokleousin.gr/archives/113939.html

________________________________________

πως θα ξαναμοιραστεί η πίτα;
δε θα μου φανεί παράξενο εάν για τους ίδιους λόγους βγάλουν παράνομη τη Golden Dawn...


No comments: