1.11.12

Κοινοβουλευτικό ευρωστραπάτσο για τον Κάμερον

Η κατάρα της Ευρώπης φαίνεται ότι ξαναχτυπά το Συντηρητικό κόμμα στη Βρετανία. Δύο δεκαετίες μετά το εσωκομματικό μέτωπο κατά του Τζον Μέιτζορ με αφορμή την ευρωπαϊκή του πολιτική, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπέστη την πιο σημαντική ήττα σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί ψηφίσματος για τη στάση του Λονδίνου στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού.

53 αντάρτες βουλευτές των Συντηρητικών και οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν την πρόταση που ζητά από τον πρωθυπουργό να υποστηρίξει καθαρή μείωση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την επταετία 2014-2020 κατά την ειδική σύνοδο της 22ας Νοεμβρίου. Συνολικά 307 βουλευτές έναντι 294 ψήφισαν υπέρ της επιδίωξης μείωσης του κοινοτικού προϋπολογισμού, σε ένα αποτέλεσμα πάντως που δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση.

Ο κ. Κάμερον έχει απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο σε περίπτωση προώθησης της πρότασης της Κομισιόν για σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού κατά 5% του κοινοτικού ΑΕΠ, ωστόσο υποστηρίζει πως το πάγωμα του προϋπολογισμού, με αύξηση που δε θα ξεπερνά τον πληθωρισμό της ΕΕ, είναι ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός.

Η πρόταση της κυπριακής προεδρίας για αφαίρεση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πρόταση αύξησης της Κομισιόν έχει απορριφθεί από ευρωπαϊκά όργανα και κυβερνήσεις είτε ως ανεπαρκής είτε ως πολύ δειλή ως προς το ποσό της μείωσης. Σε ομιλία του στο London School of Economics ο εκπρόσωπος της κυπριακής προεδρίας, υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε ότι η Λευκωσία εργάζεται για την επίτευξη συμβιβασμού και ότι οι αντιδράσεις στην πρότασή της είναι μέρος αυτής της διαδικασίας.

Πηγή της κυπριακής προεδρίας σχολίασε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι η «ανταρσία» των Βρετανών βουλευτών δεν έχει ουσιαστική σημασία για τις διαπραγματεύσεις, καθώς ούτως ή άλλως η βρετανική αντιπρόταση απέχει πολύ από τις θέσεις των περισσότερων υπολοίπων χωρών-μελών.

http://www.skai.gr/news/world/article/216185/koinovouleutiko-euro-strapatso-gia-ton-kameron/

No comments: