19.11.12

Αντιδράσεις για την τραπεζική επιτροπεία

Μετά την αποκάλυψη της «Κ»
Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η τοποθέτηση επιτρόπων στις τράπεζες, οι οποίες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με δημόσιο χρήμα, ύψους 26 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι με το νέο καθεστώς, μεταξύ άλλων, κόβεται ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τραπεζικού χρήματος και πολιτικών κομμάτων, μπαίνει φραγμός στα κονδύλια προβολής και διαφήμισης των πιστωτικών ιδρυμάτων στα ΜΜΕ, ελέγχεται αυστηρά η δανειοδότηση των στελεχών, των μελών Δ.Σ. των τραπεζών, αλλά και των συγγενικών τους προσώπων, και γενικότερα αλλάζει το σημερινό καθεστώς λειτουργίας των τραπεζών, προκαλεί κύμα αντίδρασης, που εξελίσσεται...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_18/11/2012_502196

Υπερεξουσίες και στενή εμπλοκή στο καθημερινό μάνατζμεντ θα έχει ο επίτροπος που θα τοποθετηθεί στις τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν με δημόσιο χρήμα ύψους 26 δισ. ευρώ. Αυτό προβλέπει το σχέδιο σύμβασης που θα υπογραφεί με τις τράπεζες που θα περάσουν σε κρατικό έλεγχο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικής τοποθέτησης. Η Επιτροπή Εποπτείας όπως προβλέπει το σχετικό κείμενο θα συμμετέχει σε όλα τα στάδια και τις διαδικασίες διοίκησης της τράπεζας, ενώ η ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου θα είναι απόλυτα διακριτή με βάση τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης και ο ρόλος των μετόχων θα περιορίζεται αυστηρά στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης. Ο έλεγχος της Επιτροπής Εποπτείας, τα μέλη της οποίας θα είναι επαγγελματίες του είδους και θα επιλεγούν μεταξύ διεθνών ελεγκτικών εταιρειών και συμβούλων, θα είναι καθολικός σε όλα τα θέματα πιστοδοτήσεων και για όλες τις κατηγορίες πελατών, όπως επίσης και στα θέματα κόστους.
Ειδικός έλεγχος θα ασκείται στα δάνεια που έχει ήδη ή θα χορηγήσει στο μέλλον η τράπεζα σε διευθυντικά στελέχη, μετόχους, εργαζομένους, τους συγγενείς τους, αλλά και στα πολιτικά κόμματα ή σε εταιρείες προώθησης και διαφήμισης. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η τράπεζα ακολουθεί ενιαίους κανόνες χορηγήσεων, αλλά και να δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση «ότι η τράπεζα δεν θα κάνει χρήση της κρατικής εγγύησης για διαφημιστικούς λόγους». Οι όροι χορήγησης των δανείων προς τα πρόσωπα που συνδέονται με την τράπεζα δεν θα πρέπει να διαφοροποιούνται σε σχέση με αυτούς των υπόλοιπων δανειοληπτών, αλλά και να μην υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ύψος, που ορίζεται στο πενταπλάσιο των ετήσιων αποδοχών τους για τα ενυπόθηκα δάνεια ή το εξαπλάσιο των μηνιαίων αποδοχών τους για τη μη εξασφαλισμένα δάνεια. Ολες οι παραπάνω κατηγορίες δανειοληπτών θα ταξινομούνται και θα παρακολουθούνται ξεχωριστά, τόσο ως προς την τιμολόγησή τους και τις ρυθμίσεις όσο και ως προς το ύψος τους, με στόχο ο ρυθμός αύξησης των νέων δανείων αυτής της κατηγορίας να μην υπερβαίνει τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των χορηγήσεων της τράπεζας. Στο στόχαστρο της εποπτείας μπαίνουν όλες οι ρυθμίσεις και διαγραφές δανείων σε υφιστάμενους ή παλαιότερους υπαλλήλους, διευθυντές, μετόχους, διοικήσεις και τα συγγενικά τους πρόσωπα, καθώς επίσης και το κατά πόσο στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν τηρήθηκαν οι αρχές της καταλληλότητας των εγκρίσεων και της ύπαρξης των εμπράγματων διασφαλίσεων.
Εξίσου αυστηρή θα είναι και η πολιτική των καταθέσεων, η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει τη μελλοντική βιωσιμότητα του πιστωτικού ιδρύματος. Η τράπεζα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο περικοπής διοικητικών δαπανών, που θα ξεκινάει από τις αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου και θα επεκτείνεται σε όλες τις δαπάνες που αφορούν την επικοινωνία και τη διαφήμιση. Η πολιτική αμοιβών θα πρέπει να εναρμονιστεί με τη γενικότερη πολιτική των δαπανών διοίκησης και να υπαγορεύεται από τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις, αποσκοπώντας στον περιορισμό του κόστους με τρόπο ανάλογο με αυτόν που έγινε στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που έλαβαν κρατική βοήθεια. Η κρατικοποιημένη τράπεζα -όπως και οι θυγατρικές της- δεν θα πληρώσει κανενός είδους κουπόνι ή μέρισμα μέχρι τη λήξη του προγράμματος, με εξαίρεση αυτά για τα οποία υπάρχει νομική υποχρέωση. Αντίστοιχα θα απέχει από διαδικασίες εξαγορών ή απόκτησης στοιχείων ενεργητικού άλλων δραστηριοτήτων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_18/11/2012_502103


Το «κόστος» της ανακεφαλαιοποίησης

Οι νέοι όροι, τα ανοικτά ζητήματα και οι επιπτώσεις στην περιουσία των σημερινών μετόχων

Του Γιαννη Παπαδογιαννη / Jpapadogiannis@kathimerini.gr
Νέες ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν χθες οι μετοχές των τραπεζών στον απόηχο της υπουργικής πράξης για την ανακεφαλαιοποίηση. Η νευρικότητα των επενδυτών αποτυπώνεται στη χρηματιστηριακή αγορά: ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε βύθιση 14% την περασμένη Τρίτη, άλμα 7% την Τετάρτη και νέα βουτιά κατά 6,88% χθες.
Τι ακριβώς συμβαίνει με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης; Εχουν ελπίδα να ανακτήσουν τις περιουσίες τους οι μέτοχοι των τραπεζών; Επιτελικά στελέχη τραπεζών και αναλυτές συμφωνούν ότι παρά τις χαμηλές τιμές (που ίσως φαντάζουν ως ευκαιρία σε κάποιον που τις συγκρίνει με τα επίπεδα τιμών πριν από την κρίση) τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τους μετόχους των τραπεζών. «Είναι γεγονός ότι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν φαίνεται να είναι τελικώς τόσο ελκυστικοί ώστε να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων», σημείωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.
Τα νούμερα διαμορφώνουν μια αμείλικτη εικόνα: οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες -Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- θα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους κατά 27 δισ. ευρώ, δηλαδή χρειάζονται δέκα φορές μεγαλύτερα κεφάλαια από τη σημερινή χρηματιστηριακή τους αξία (2,98 δισ. ευρώ).
Από την πρώτη δόση των 18 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί ως προκαταβολή: 7,43 δισ. ευρώ στην Εθνική, 3,97 δισ. ευρώ στη Eurobank, 1,9 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και 4,7 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς αν υποθέσουμε ότι τα υπόλοιπα 9 δισ. κατανεμηθούν με τον ίδιο τρόπο που έγινε η κατανομή των 18 δισ. ευρώ (κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο), τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφωθούν αθροιστικά στα 17,1 δισ. ευρώ για την Εθνική - Eurobank όταν η συνολική χρηματιστηριακή τους αξία είναι 1,77 δισ. ευρώ, στα 2,85 δισ. για την Alpha Bank η αξία της οποίας διαμορφώνεται στα 785 εκατ. και της Τράπεζας Πειραιώς στα 7 δισ. ευρώ με χρηματιστηριακή αξία 428 εκατ. ευρώ.
Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα καλυφθεί από την έκδοση κοινών μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν με έκπτωση 50%, θα πρέπει να εκδοθούν πολλά δισεκατομμύρια νέες μετοχές προκειμένου  να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Αυτό σημαίνει ότι οι παλαιές (οι υφιστάμενες) μετοχές των τραπεζών (περίπου 956 εκατ. της Εθνικής, 552 εκατ. της Eurobank, 534 εκατ. της Alpha και 1,14 δισ. της Πειραιώς) θα αποτελούν ένα πολύ πολύ μικρό κομμάτι στο σύνολο των κοινών μετοχών όπως θα διαμορφωθούν μετά την ανακεφαλαιοποίηση.
Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται πολύ σημαντικές αποφάσεις με σημαντικότερη την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και μια οριστική λύση, που δεν θα επιβάρυνε περαιτέρω των ιδιωτικό τομέα, θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα βελτιώνοντας τη θέση των τραπεζών.
Ευάγγελος Βενιζέλος: Σύμφωνο ρευστότητας με τις τράπεζες Εχθες πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιώργο Προβόπουλο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι κ. Φίλιππος Σαχινίδης, Γιάννης Μανιάτης και Θάνος Μωραΐτης.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Χρειαζόμαστε μία νέα αφετηρία προκειμένου η ελληνική οικονομία να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να υποστηριχτεί από ένα νέο τραπεζικό σύστημα.Ο ελληνικός λαός βάζει πολλά λεφτά στις τράπεζες για να στηρίξει όχι μόνο τις καταθέσεις αλλά και τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία για να υπάρξουν επενδύσεις, να υπάρξουν θέσεις εργασίας.
Αυτό λοιπόν πρέπει να το διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο. Γι’ αυτό θέλουμε ένα σύμφωνο ρευστότητας με τις τράπεζες, ένα σύμφωνο ανασυγκρότησης με κάθε τράπεζα και ένα σύμφωνο ανάκτησης της αξίας των τραπεζών μέσα στην αγορά. Επίσης έχει πολύ μεγάλη σημασία ο καθένας που χρωστάει στις τράπεζες, το κάθε υπερχρεωμένο νοικοκυριό, να νιώσει ότι υπάρχει ένα πλαίσιο που τον προστατεύει με ένα δίκαιο τρόπο».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_16/11/2012_501781


________________________________________________

το ζήτημα είναι εάν θα λειτουργήσει 
 


 

No comments: