19.11.12

Τον Δεκέμβριο το επόμενο «κύμα» απελευθέρωσης επαγγελμάτων

Εμφαση σε εκείνα που εποπτεύονται από τα υπ. Προστασίας του Πολίτη και Υγείας
Του Σωτηρη Νικα
Αλλα 30 επαγγέλματα και υπηρεσίες προβλέπεται να ανοίξουν μέσα στον Δεκέμβριο, με έμφαση σε εκείνα που εποπτεύονται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από το υπουργείο Υγείας, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και τα σημεία πώλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το προσχέδιο του νέου Μνημονίου περιγράφει αναλυτικά τα επόμενο «κύμα» άρσης περιορισμών σε επαγγέλματα και υπηρεσίες. Η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στον Νοέμβριο να έχει καταρτίσει ένα προσχέδιο για τα 30 επαγγέλματα αυτά και μέσα στον Δεκέμβριο να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο. Η απελευθέρωση διαφόρων επαγγελμάτων σε... δόσεις είναι η νέα μέθοδος που εφαρμόζεται από την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο, ώστε να μπορέσει σταδιακά η ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Σε αυτή τη φάση, στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται υπηρεσίες και επαγγέλματα που ελέγχονται κυρίως από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αίσθηση προκαλεί, ωστόσο, ότι ένα από αυτά αφορά την πώληση περιστρόφων, ενώ αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας τους θα προωθηθούν για τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας (security). Μάλιστα, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και στους κανονισμούς ασφαλείας που ισχύουν για όσους εργάζονται σε αυτές τις εταιρείες.
Σημαντικές, πάντως, είναι και οι παρεμβάσεις που προβλέπεται να γίνουν σε κλάδους που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Μνημονίου, θα αλλάξουν οι όροι λειτουργίας των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των ημερήσιων κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων, των δημιουργικών κέντρων για τα παιδιά, των βρεφονηπιοκομείων και νηπιαγωγείων και των παιδικών κατασκηνώσεων.
Η λογική πίσω από τις προωθούμενες αλλαγές είναι να μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε έναρξη δραστηριότητας πολύ πιο εύκολα από σήμερα, αλλά και να μπορεί να διαχειριστεί την επιχείρησή του με μεγαλύτερη ευελιξία. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός σε διάφορους κλάδους της οικονομίας και ο τελικός καταναλωτής θα μπορεί να καρπωθεί το όφελος μέσω μιας μικρότερης τιμής για κάποια αγαθά ή υπηρεσίες.
Σε δόσειςΜετά την αποτυχημένη εφαρμογή ενός οριζόντιου νόμου που προέβλεπε την άρση όλων των εμποδίων σε όλα τα επαγγέλματα και υπηρεσίες, πλέον η τρόικα και η κυβέρνηση έχουν υπεισέλθει σε μια διαδικασία κατά περίπτωση παρέμβασης.
Δηλαδή, εξετάζεται το νομικό καθεστώς κάθε κλάδου και όπου εντοπιστούν περιορισμοί και εμπόδια στην είσοδο ή την ανάπτυξη ενός τομέα, τότε επιλέγονται οι κατάλληλες παρεμβάσεις για να αρθούν οι περιορισμοί.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στον Δεκέμβριο θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές για όσους πωλούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Απώτερος στόχος είναι να μειωθούν οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων, αλλά και να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά συνολικά. Παράλληλα, στις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν τον επόμενο μήνα βρίσκονται και επαγγέλματα ή υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τις θαλάσσιες υπηρεσίες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100002_17/11/2012_502005

No comments: