10.3.08

Μάρτιος 2008, 10, Δευτέρα

1.Από ότι φαίνεται το πρώτο που θέλουν να αντιμετωπίσουν στην Αμερική δεν είναι άλλο από το λεγόμενο credit crunch, την πιστωτική ασφυξία.
Και θέλουν να το παλέψουν καθώς δεν θα είναι μόνο μία ή δύο οι μεγάλες τράπεζες που θα πτωχεύσουν... Και μειώνουν το επιτόκιο ώστε να μπορεί να δανείζει ο ένας τον άλλον σε λογικά επίπεδα - που σίγουρα δεν έχουν σχέση με τα επιτόκια αναφοράς, πρέπει να είναι αρκετά υψηλότερα..
Νομίζω ότι είναι και η μόνη λογική εξήγηση για τέτοιες μειώσεις επιτοκίων - πλέον έφτασαν και πάλι να συζητούν για 0.75% στην επόμενη συνεδρίαση της FED. Βάλτε μαζί και τις "ενέσεις ρευστότητας" που πάνε ..στις μεγάλες τράπεζες...
Κι έπεται μετά η υπερ-μόχλευση του υπερ-δανεισμένου καταναλωτή...
Ίσως οι φωνές για αλλαγές στους νόμους περί πτώχευσης να πρέπει να εισακουστούν ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό ξεκαθάρισμα με τις μικρότερες απώλειες για όλους - ένα νέο Νew Deal με όρους 2010 που όμως και πάλι θα περι-έχει κρατικοποιήσεις!
Κι αν φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, η Northern Rock θα είναι πασατέμπο...

2. Ο KYΠΡΙνΟΣ θίγει πολύ έντονα τις τελευταίες μέρες την κερδοσκοπία που ωθεί τις τιμές - κυρίως των εμπορευμάτων - σε υψηλά επίπεδα.
Σίγουρα δεν είναι ο πρώτος. Και ο Greenspan μιλούσε για τις επιπτώσεις της κερδοσκοπίας πάνω από δέκα χρόνια πριν (πριν δει με τα μάτια του το LTCM να "σκάει" και να τρέχει και να μη φτάνει να το βοηθήσει), και ο Buffet κατά καιρούς και τελευταία λέει τα ίδια - ίσως και από προσωπική εμπειρία (χασούρες).
Αυτό που νομίζω σίγουρα (αυτό είναι ένδειξη, πες το ένστικτο - θα προσπαθήσω να επανέλθω στο θέμα) είναι ότι ο Jerome Kerviel δεν ήταν τυχαίος: η τράπεζά του - ο μεγαλύτερος dealer παραγώγων παγκοσμίως - πιθανότατα εξασκεί το σπορ και για δικό της όφελος.
Ειδικά για το πετρέλαιο, όσο κι αν τα δεδομένα μελλοντικής προσφοράς-ζήτησης είναι προς την κατεύθυνση αυξημένων τιμών, έχουμε προ πολλού υπερβεί αυτά τα επίπεδα.

Τα χαμηλά P/E είναι λόγος για να αγοράσεις μετοχές;
Έχουμε δρόμο μέχρι το 30% από τα ψηλά (US)
Τα McDonalds δεν πάνε άσχημα αυτή τη περίοδο
Στα 107 δολάρια η τιμή του πετρελαίου (πήγε και 108 μέχρι να τελειώσω)
Κεφαλαιαγορά: Οι ”καμπάνες” για Γερμανό-Cosmote (...)
Πρωτοβουλίες για τόνωση ρευστότητας από Fed
Bear Stearns: Σε χαμηλό 9ετίας η μετοχή
Πτώση στην Wall υπό τον φόβο ύφεσης
(φόβος;)

Τελευταίο νέο:
Εμπλοκή Spitzer σε σκάνδαλο πορνείας
Κι αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο κύριος και με τι ασχολείται τελευταία:
My name is Eliot Spitzer and I am Governor of New York State.
In my testimony, I would like to discuss the bond insurance problem
Tα τελευταία έγιναν γνωστά ως monolines... Ambac και λοιπά
Nα δούμε που θα βγάλει κι αυτό... Πάντως κάποιοι κερδίζουν κι άλλο χρόνο...

No comments: