11.3.08

Παρέμβαση Fed στην αγορά με 200 δισ. δολάρια

Σε δημοπρασία αμερικανικών ομολόγων αξίας 200 δισ. δολαρίων προχωρά η Fed, ενώ ενισχύει τα currency swap lines με την ΕΚΤ και την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, στα 30 και 6 δισ. δολάρια αντίστοιχα.
Η νέα παρέμβαση της Fed δείχνει ότι οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα δύσκολες, με την αποστράγγιση να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του συστήματος.
Ταυτόχρονα είναι και η εναλλακτική λύση της τράπεζας, η οποία μπορεί να δράσει στην αγορά με ανάλογο τρόπο όπως μία μείωση επιτοκίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Fed, προχωρά σε επέκταση του ”Term Securities Lending Facility” μέσω εβδομαδιαίων δημοπρασιών, με πώληση ομολόγων αξίας 200 δισ. δολαρίων σε primary dealers για διάστημα 28 ημερών.Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η τράπεζα είχε προχωρήσει σε αύξηση των ποσών που θα παράσχει στις προγραμματισμένες δημοπρασίες της για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, κίνηση την οποία ακολούθησε σήμερα και η Τράπεζα της Αγγλίας.
http://www.euro2day.gr/articles/153426/

Ράλι 2% στην Wall κατόπιν παρέμβασης Fed
Με ”ράλι” 2% αντιδρούν οι βασικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στην νέα παρέμβαση της Federal Reserve, η οποία ανακοίνωσε ότι θα τροφοδοτήσει με επιπλέον ρευστότητα 200 δισ. δολαρίων τις πιστωτικές αγορές, διευρύνοντας τα ”κανάλια” παροχής. Ο δείκτης Dow Jones στην Wall Street, ενισχύεται λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης 2,29% στις 12.008 μονάδες, ο Nasdaq κινείται με άνοδο 2,6% στις 2.225 μονάδες και ο S&P με κέρδη 2,13% στις 1.300 μονάδες. Κέρδη καταγράφουν και οι 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones με τις χρηματοοικονομικές να σημειώνουν την υψηλότερη άνοδο, ενώ ξεχωρίζουν οι τίτλοι της Citigroup που ενισχύεται κατά 6,6%, της JP Morgan και της Bank of America.Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στην τιμή του πετρελαίου οδηγούν σε άνοδο και τις πετρελαϊκές με την Exxon Mobil να ενισχύεται κατά 2,6%, ενώ σε θετικό έδαφος κινείται και η ConocoPhilips.Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού διαμορφώνεται στα 109 δολάρια ανά βαρέλι καθώς η συνεχής υποχώρηση του δολαρίου ωθεί τους επενδυτές σε τοποθετήσεις στο ”πετρέλαιο”, ενώ η τιμή του χρυσού κυμαίνεται στα 978 δολάρια ανά ουγκιά.Το ευρώ καταγράφει νέα κέρδη έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται στα 1,54 μετά την άνοδο του δείκτη ZEW και τις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,96%, στις 5.734 μονάδες, ενώ στο Παρίσι o CAC 40 σημειώνει άνοδο 2,08%, στις 4.670 μονάδες. Κέρδη 2,04% για τον DAX 30, που κινείται στις 6.585 μονάδες.

No comments: