1.3.09

EIΠAN ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ

Ο πρώτος προϋπολογισμός του προέδρου Ομπάμα παραδέχεται αυτό που οι περισσότεροι στην Ουάσιγκτον αναγνώριζαν, αλλά φοβούνταν ή από ιδεολογική αμβλυωπία αρνούνταν να παραδεχθούν: η οικονομική ανάκαμψη από την καταστροφική οικονομική πολιτική του Τζορτζ Μπους απαιτεί αύξηση της φορολογίας. Με τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ από τα 1,75 τρισ. δολάρια, κατά τα δύο τρίτα έως το 2013, θα αποκατασταθεί στα μάτια των διεθνών πιστωτών η αξιοπιστία του οικονομικού συστήματος των ΗΠΑ.

Πολ Κρούγκμαν, νομπελίστας - αρθρογράφος (New York Times)

Mε τον νέο προϋπολογισμό επιτυγχάνεται μία τεράστια τομή όχι μόνο την περίοδο της τελευταίας οκταετίας αλλά και των τελευταίων 30 ετών. Η Αμερική με τον νέο προϋπολογισμό τίθεται πάνω σε νέα θεμέλια. Για τους Δημοκρατικούς αποτελεί επίσης ανακούφιση, δεδομένου ότι αρχίζουν να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μία εποχή μετά τη Μεγάλη Υφεση.

Τιμ Γκάινορ, Reuters

«Αγαπώ τον πρόεδρο Ομπάμα. Γι’ αυτό επιθυμώ να είμαι προσεκτικά αισιόδοξος», δηλώνει ο δικηγόρος Ντέιβιντ Μπεν, 62 ετών, στο Σαν Φρανσίσκο. Κατά τον Ντέιβιντ Μπεν, από τις δαπάνες των 3,55 τρισ. δολαρίων που προβλέπει το σχέδιο Ομπάμα, ελπίζεται ότι θα διασωθεί η οικονομία των ΗΠΑ, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα τεθούν τα θεμέλια της ανάπτυξης.

Ντέιβιντ Λέοναρντ, Ιnternational Herald Tribune

Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε τη περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος δεν είναι τίποτε άλλο από μία προσπάθεια να τεθεί κάποιο τέλος σε μια εποχή τριακονταετούς διάρκειας στην οποία κυριαρχούσαν οι οικονομικές ιδέες του Ρόναλντ Ρέιγκαν και των οπαδών του. Τώρα θεμελιώνονται σαρωτικές αλλαγές στον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της παιδείας και σε άλλους νευραλγικούς τομείς.

Τζάκι Καλμς, Ιnternational Herald Tribune

Πρόκειται για μία ευκαιρία που παρέχεται άπαξ σε κάθε γενιά. Ο πρόεδρος Ομπάμα προτείνει έναν προϋπολογισμό δεκαετούς διάρκειας, ο οποίος αντανακλά την αποφασιστικότητά του έναντι της ύφεσης με το να επενδύσει τρισεκατομμύρια δολάρια και το δικό του πολιτικό κεφάλαιο για την αναδόμηση των εθνικών προτεραιοτήτων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_01/03/2009_305321

ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΝΑ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΠΟΤΕ ΑΝΗΡΤΗΣΑ ΟΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ, ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΝΑ (ΜΕΓΑ)ΚΥΚΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ 30 ΕΤΩΝ, ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΕΠΗ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΚΕΫΝΣΙΑΝΗΣ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ (STIGLITZ), ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΘΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ

No comments: