18.3.09

ΒoJ: Αγορά περισσότερων κρατικών ομολόγων

Τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει η Bank of Japan (BoJ) με στόχο την τόνωση του δανεισμού και την αποτροπή της επιδείνωσης της ύφεσης.
Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα αγοράζει 1,8 τρισ. γιέν [JPY=X] (18,3 δισ. δολ.) κυβερνητικού ελλείμματος κάθε μήνα από 1,4 τρισ. γιέν, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση στο Τόκιο. Η τράπεζα αγοράζει ομόλογα από το 1989 και τελευταία φορά τα αύξησε τον Δεκέμβριο.
Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 1,5 μονάδα βάσης στο 1,285% στις 12:56 μ.μ. στο Τόκιο. Πριν από την ανακοίνωση η απόδοσή τους ήταν αμετάβλητη. Ακόμα είναι υψηλότερα από το 1,165% στην αρχή του έτους. Το γιέν σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του δολαρίου στα 98,46 από 98,48.
Η κίνηση έγινε μετά την αντίστοιχη της Bank of England την εβδομάδα που πέρασε με την αγορά βρετανικών ομολόγων για την επέκταση των αποθεμάτων στο τραπεζικό σύστημα. Και η Federal Reserve των ΗΠΑ ενδέχεται να αποκαλύψει παρόμοιο πρόγραμμα αργότερα σήμερα.
Το δημόσιο έλλειμμα της Ιαπωνίας είναι υψηλότερο του 170% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, το υψηλότερο μεταξύ των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών του κόσμου.
Η Bank of Japan διατήρησε αμετάβλητο σήμερα το επιτόκιο δανεισμού στο 0,1%. Από τον Δεκέμβριο που άρχισε να το μειώνει, η κεντρική τράπεζα έχει στραφεί στην αγορά στοιχείων από τα τραπεζικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τον δανεισμό.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/18/1642442.htm

No comments: