2.5.09

Η τούμπα

Τα δημοσιονομικά στοιχεία του φετινού πρώτου τριμήνου, παρ΄ ότι μπήκαμε στον Μάιο, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, καλά κλειδωμένο στους φοριαμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ο υπουργός Οικονομίας προνόησε εγκαίρως. Φρόντισε από τον περασμένο Φεβρουάριο να αναιρέσει τη νομοθετημένη υποχρέωση των δημοσιονομικών αρχών να γνωστοποιούν ανά μήνα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και επέβαλε τη δημοσιοποίησή τους ανά τρίμηνο. Ομως φαίνεται ότι η σκληρή δημοσιονομική πραγματικότητα ξεπέρασε και την προνοητικότητα του κ. Ι. Παπαθανασίου. Προσφάτως ο Αλέκος Παπαδόπουλος περιέγραψε με μελανά χρώματα τις δημοσιονομικές συνθήκες του τρέχοντος έτους και προέβλεψε απόλυτο εκτροχιασμό, αντίστοιχο εκείνου του 2008. Δεν εξηγείται άλλωστε η καθυστέρηση γνωστοποίησης των στοιχείων, η οποία πιθανότατα θα παραταθεί. Οι κακεντρεχείς λένε ότι πριν από τις ευρωεκλογές δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επειδή απλώς θα επιβεβαιώσουν τα μελλούμενα, εκείνα που προπαρασκευάζονται για την επομένη των ευρωεκλογών. Ηδη στους επιχειρηματικούς κύκλους σιγοψιθυρίζεται ότι τη μεθεπόμενη κιόλας των ευρωεκλογών θα επιβληθούν νέα σκληρά φορολογικά μέτρα.

Οι πιο υποψιασμένοι αναμένουν επαναφορά των φόρων στις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις μεταβιβάσεις, όπως και αυξήσεις των συντελεστών φορολογίας στις αποταμιεύσεις και στα εισοδήματα. Ορισμένοι μάλιστα συνδέουν την αναγγελθείσα χθες ρύθμιση των εκκρεμών υποθέσεων της φορολογίας κεφαλαίου με την επερχόμενη επαναφορά των φόρων στις κληρονομιές. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη αρκετοί έχοντες και κατέχοντες σπεύδουν τις τελευταίες ημέρες να ολοκληρώσουν γονικές παροχές και μεταβιβάσεις ακινήτων, ακριβώς για να προλάβουν την επερχόμενη φορολογική θύελλα.

Οπως και να έχει, η δημοσιονομική ζώνη μοιάζει απολύτως ναρκοθετημένη από τις δαπάνες που δεν ελέγχθηκαν, από τα τοκοχρεολύσια που εκτοξεύτηκαν στα ύψη και από τα έσοδα που στέρεψαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της υποχώρησης των αγορών. Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αναιρέσει τον ίδιο της τον εαυτό και τη φυσιογνωμία της.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=266187&dt=02/05/2009

No comments: