12.12.09

Εκδοση ελληνικών ομολόγων και σε δολάρια ΗΠΑ το 2010



«Στροφή» και στις αγορές της Αμερικής και της Απω Ανατολής θα επιχειρήσει να κάνει το οικονομικό επιτελείο το 2010 για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εκτέλεση του νέου και υπέρογκου δανειακού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει φέρει στην τελική τους φάση όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ούτως ώστε να μπορεί από τις αρχές Ιανουαρίου -ανάλογα και με τις συνθήκες στην αγορά- να έχει τη δυνατότητα να εκδώσει ομόλογα σε δολάρια, προσελκύοντας περισσότερους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή, το χρέος του Δημοσίου στο νόμισμα του ευρώ αντιπροσωπεύει το 99,6% του συνολικού χρέους και μόλις το 0,4% (δηλαδή 1,4 δισ. ευρώ από τα 297,9 δισ. ευρώ που ανέρχεται το χρέος) αφορά σε νομίσματα εκτός της Ζώνης του Ευρώ.

Εναλλακτική λύση

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει κατ’ επανάληψιν δηλώσει το τελευταίο διάστημα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευρύνει το «πελατολόγιό» της. Ετσι, το υπουργείο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχουν προχωρήσει τις απαραίτητες νομοπαρασκευαστικές διαδικασίες για να έχουν στο «συρτάρι» μία εναλλακτική λύση δανεισμού.

Πάντως, αμέσως μετά την έκδοση των ομολόγων σε δολάρια, θα μετατρέπονται σε ευρώ (μέσω συμβάσεων swap) για να αποφευχθούν οι συναλλαγματικοί κίνδυνοι. Βέβαια, η κίνηση αυτή θα έχει κάποιο επιπλέον κόστος, γι’ αυτό και τέτοιες κινήσεις θα γίνουν πολύ προσεκτικά και σε περιόδους που θα ελαχιστοποιείται το κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δέκα χρόνια πριν (1999) το 34,1% του δανεισμού ήταν σε δολάρια. Το ποσοστό αυτό, ένα χρόνο μετά, μειώθηκε απότομα στο 4,85%, αφού η Ελλάδα είχε αρχίσει να αντιμετωπίζεται ισότιμα από την υπόλοιπη Ευρώπη, εν όψει της ένταξής της στη Ζώνη του Ευρώ.

Το δανειακό πρόγραμμα του 2010 μπορεί να είναι μικρότερο από το φετινό, που έφτασε στα 64 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν παύει να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που θα εκτελέσει η Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 55 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και με το άκρως αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς για την ελληνική αγορά ομολόγων μετά την υποβάθμιση της χώρας από την Fitch, ανάγκασαν το οικονομικό επιτελείο να δημιουργήσει δικλίδα ασφαλείας για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του κράτους μέσω της έκδοσης ομολόγων σε Ηνωμένες Πολιτείες και Απω Ανατολή.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100037_12/12/2009_383161

No comments: