19.2.10

Στόχος της Fed να επενδύει μόνο σε κρατικά ομόλογα

Bloomberg

Μακροπρόθεσμο στόχο για τη «συρρίκνωση» των επενδύσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) μόνον σε κρατικά ομόλογα της χώρας, καταργώντας κάθε άλλη τοποθέτηση σε τίτλους, θέτουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των ισχυρότερων οικονομιών του ανεπτυγμένου κόσμου, η Fed φαίνεται περισσότερο αποφασισμένη από κάθε άλλη να καταργήσει τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας στο διατραπεζικό σύστημα, φοβούμενη τη δημιουργία καταστροφικών για τις αγορές και την οικονομία υπεραξιών. Πολλοί από αυτούς τους τίτλους ή διαφορετικά ομόλογα είναι συνδεδεμένα με τη συνεχιζόμενη επί τριετίας και πλέον ύφεση στην αμερικανική αγορά στέγης. Είναι σαφές, πάντως, πως η εξαγγελία του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, για τον τερματισμό ορισμένων έκτακτων προγραμμάτων εντός του επόμενου μηνός λαμβάνει σάρκα και οστά.

Οι ισολογισμοί της Fed έχουν φθάσει σε ανεπανάληπτα υψηλά επίπεδα λόγω της λήψης έκτακτων μέτρων για την εκκαθάριση των αποκαλούμενων ως τοξικών τίτλων και την ενίσχυση της ρευστότητας στο διατραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 26 με 27 Ιανουαρίου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδιακής τράπεζας θέτουν, επισήμως, στόχο για την επιστροφή της στην παλαιά τακτική επένδυσης μόνο σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Προς το παρόν, οι περιφερειακές τράπεζες του ομοσπονδιακού κράτους, οι οποίες εκπροσωπούνται από τους επικεφαλής τους στο διοικητικό συμβούλιο της Fed, διατηρούν τίτλους συνδεδεμένους με την αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης της τάξεως του 1,43 τρισ. δολαρίων.

Ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, είχε ούτως ή άλλως δηλώσει ότι καταργούνται τα προγράμματα αγοράς ομολόγων δανείων της τάξεως του 1,25 τρισ. δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής στεγαστικής πίστης. Σημειωτέον ότι η ύφεση στην αγορά των ακινήτων που ξέσπασε το 2006 οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των επισφαλών στεγαστικών δανείων και κατ' επέκτασιν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση. Μέχρι τις αρχές του 2007, το χαρτοφυλάκιο της Fed απαρτιζόταν, επί το πλείστον, από ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Σήμερα, η ομοσπονδιακή τράπεζα πορεύεται προς μια αύξηση του επιτοκίου στα κεφάλαια των εμπορικών τραπεζών που διατηρούνται ως αποθέματα στη Fed, γεγονός που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τα κίνητρα «αποταμίευσης» ιδίων κεφαλαίων στον κλάδο. Το βασικό επιτόκιο της Fed κυμαίνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, δηλαδή στο φάσμα μεταξύ του μηδέν και του 0,25%.

Στη Βρετανία, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της χώρας λόγω των συνεχών εμποδίων που συναντά η οικονομία στην πορεία ανάκαμψής της. Τα προβλήματα των περιφερειακών κρατών της Ευρωζώνης οδηγούν οικονομικούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανώς να μη βιαστεί τελικά να απομακρύνει όλα τα έκτακτα μέτρα στήριξης της ρευστότητας του διατραπεζικού συστήματος.

Στις ΗΠΑ, αλλαγές δρομολογούνται και στην πολιτική της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Η επικεφαλής της SEC, Μαίρη Σαπίρο, εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί το δικαίωμα σε μετόχους που συλλογικά ελέγχουν το 1% των μετοχών μιας εταιρείας να ψηφίζουν υποψήφια μέλη του διοικητικού συμβουλίου εταιρειών. «Δεδικασμένο» θα αποτελέσει η υπόθεση της εξαγοράς της Merrill Lynch από την Bank of America, κατά την οποία δεν αποκαλύφθηκε στους μετόχους της δεύτερης το μέγεθος των ζημιών της πρώτης, γεννώντας ερωτήματα για την αξιοπιστία των μελών του διοικητικού της συμβουλίου.

No comments: