Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι η Κομισιόν εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πέντε περίπου χρόνια για να φέρει το έλλειμμα στο 3%, αντί τριών που είναι ο επίσημος στόχος.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ απέσπασαν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το πάγωμα των μισθών και τα υπόλοιπα μέτρα θα διαρκέσουν όσο και η διαδικασία της επιτήρησης, είτε κρατήσει τρία χρόνια, είτε πέντε, είτε και παραπάνω.
Φαίνεται πως τέτοιες υποσχέσεις όμως δεν επαρκούν εάν δεν δουλέψει στο 100% ο εισπρακτικός μηχανισμός του κράτους. Η Κομισιόν φοβάται ότι περαιτέρω πίεση εν καιρώ ισχνών αγελάδων θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα και συνεπώς θα προκαλέσει άλλου είδους τριγμούς στο ευρωσύστημα.
Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Επιτροπής αναφέρει στο euro2day: "Εάν η ύφεση είναι ισχνή (0,3% όπως προβλέπει επισήμως το ΥΠΟΙΟ), τότε η Κομισιόν υπολογίζει να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή της. Εάν είναι άνω του 1,5% - 2%, τότε είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της, τουλάχιστον στον δημοσιονομικό τομέα.
....
Το Eurogroup έχει ήδη δώσει το πράσινο φως στην έκθεση Αλμούνια και στην πρότασή του οι συστάσεις που θα γίνονται από την πλευρά της Κομισιόν από εδώ και πέρα να λαμβάνονται με γνώμονα και την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας που βρίσκεται σε επιτήρηση και όχι μόνο με βάση τα δημοσιονομικά της στοιχεία (έλλειμμα, χρέος).
Η απόφαση αυτή έχει ανοίξει την κερκόπορτα παρέμβασης της Κομισιόν και στο εργασιακό καθεστώς της Ελλάδας (και άλλων χωρών), που μέχρι τώρα ήταν casus belli.
Η Κομισιόν αναμένεται να βαφτίσει την παρέμβαση στα εργασιακά "μεταρρυθμίσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας".
Βασιζόμενη πάνω στο πόρισμα της έκθεσης Αλμούνια, η Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει από την Ελλάδα μια σειρά αλλαγές που θα έχουν ως κεντρικό σημείο την περαιτέρω χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων.
Εκτός δηλαδή από τις περικοπές μέρους του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με αφορμή την υψηλή ανεργία, θα ζητηθούν χαλάρωση των περιορισμών στις απολύσεις, η υιοθέτηση του 4ημέρου και άλλες μορφές χαλαρής συνεργασίας.
Για να χρυσώσει το χάπι η Κομισιόν είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την αποδέσμευση κονδυλίων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για χρηματοδότηση προγραμμάτων ευέλικτης εργασίας για ηλικίες κάτω των 30 ετών.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/572213/Article.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment