Eνώ φέτος η παγκόσμια ανάπτυξη πιστεύεται πως θα εκπλήξει θετικά, ο προβληματισμός των οικονομολόγων αρχίζει να γίνεται πιο έντονος αναφορικά με το τι θα ακολουθήσει από το 2011 και ύστερα, καθώς τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα υψηλά κρατικά χρέη αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Το 2010 πιστεύεται πως θα είναι «μία ιστορία δύο κόσμων», όπου οι αναδυόμενες θα τα πηγαίνουν καλύτερα σε σχέση με τις ανεπτυγμένες και κυρίαρχο θέμα θα αποτελέσει η απόκλιση των οικονομιών, αφού οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των χωρών θα γίνουν όλο και πιο ευδιάκριτες.
Πάντως, καθώς σε όλο τον κόσμο η απάντηση στην κρίση ακολούθησε, χωρίς εξαιρέσεις, το κεϊνσιανό μοντέλο, με τις κεντρικές τράπεζες να μειώνουν δραστικά τα επιτόκια και να ρίχνουν χρήμα στην οικονομία, έτσι ώστε να αναθερμανθεί η ζήτηση, η παγκόσμια οικονομία τώρα πλέον βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική θέση απ’ ό,τι 12 μήνες πριν.
Κρίσιμο ερώτημα παραμένει το κατά πόσον η ανάκαμψη θα έχει γερά θεμέλια ή αν τελικά θα αποδειχτεί περιορισμένης διάρκειας και βάθους, όμως σε κάθε περίπτωση η τάση της ασύμμετρης ανάκαμψης από την κρίση θα συνεχιστεί.
Το 2010 το παγκόσμιο ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο 4,2% (μετά τη συρρίκνωση 1,2% το 2009), με τα ανεπτυγμένα κράτη να σημειώνουν ήπια ανάκαμψη 2,8% (από -3,4% το 2009) και τις αναδυόμενες οικονομίες να εμφανίζουν μέσο ρυθμό ανάπτυξης 6,3% (από 1,6% πέρυσι).
η συνέχεια
24.3.10
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment