Σε ξένους επενδυτές πέρασε το 77% του 10ετούς ελληνικού κοινοπρακτικού ομολόγου, ύψους 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των αναδόχων.
«Η συναλλαγή είχε σημαντική στήριξη από εγχώριους επενδυτές αλλά αποφασίστηκε να περιοριστεί κάτω από το 25% μετά την κατανομή», αναφέρουν οι HSBC, Nomura, Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] , Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] και Barclays Capital.
«Αναφορικά με τους διεθνείς επενδυτές, το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προήλθε από τη Βρετανία (20%) και τη Γερμανία (14%) και το υπόλοιπό κατανεμήθηκε σε όλη την Ευρώπη», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.
Από τη χθεσινή διάθεση του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου αντλήθηκαν συνολικά 5 δισ. ευρώ, με απόδοση που διαμορφώθηκε στο 6,3%. Συνολικά κατατέθηκε σημαντικό ύψος προσφορών 15 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τις 400.
Η διαμόρφωση της απόδοσης στο 6,3% αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της κυβέρνησης προκειμένου να ανακοπεί η έντονα αυξητική τάση των spreads των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που είχε καταγραφεί κατά τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, το spread της έκδοσης είναι ευνοϊκότερο κατά 50 μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του 5ετούς ομολόγου αναφοράς, παρά το γεγονός ότι η διάρκεια του ομολόγου είναι διπλάσια.
Οι χθεσινές εξελίξεις παρ' ότι είναι ιδιαίτερα αρνητικές, όσον αφορά το κόστος του δανεισμού, ενισχύουν την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα συναντάται με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, και την Κυριακή με το Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, για να τονίσει ότι η Ελλάδα αν και έλαβε επώδυνα μέτρα τα οποία εγκρίθηκαν από την Κομισιόν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, παρ' όλα αυτά το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει ζήτημα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με απώτερο στόχο η Κομισιόν να εξασφαλίσει καλύτερους όρους δανεισμού για τη χώρα μας.
Εξάλλου, όπως έχει καταστήσει σαφές η κυβέρνηση, διατηρείται ανοιχτή πάντα η πόρτα του ΔΝΤ για δανεισμό, με ευνοϊκούς όρους και χωρίς να χρειάζονται πρόσθετα μέτρα πέρα του «πακέτου» που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.
Ο ΟΔΔΗΧ
Σε spreads αντίστοιχα με τα ιρλανδικά στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου, σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Reuters Insider, προβάλλοντας ταυτόχρονα την έκδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου ως μία προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές χρέους.
Ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε επίσης ότι το ελληνικό Δημόσιο ενδέχεται να προχωρήσει σε μία ή και δύο ακόμη κοινοπρακτικές εκδόσεις προτού καταφύγει στην τακτική διαδικασία επανέκδοσης ομολόγων - αναφοράς.
«Πιστεύω ότι πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν μία ή δύο κοινοπρακτικές εκδόσεις και εν συνεχεία θα καταφύγουμε στις επανεκδόσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ υπογράμμισε ακόμη ότι το μέγεθος της έκδοσης ήταν αρκετό για να καταστήσει το 10ετές ομόλογο αναφοράς, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ένα μεγαλύτερο μέγεθος δεν ήταν επιθυμητό στο σημερινό περιβάλλον των υψηλών spread.
Επιδίωξή μας, είπε ο κ. Χριστοδούλου, όσον αφορά στα ελληνικά spread είναι να εισέλθουμε σε επίπεδα που να μην ξεπερνούν κατά πολύ τα αντίστοιχα ιρλανδικά.
Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ελλάδα αργά αλλά σταθερά επανακτά την αξιοπιστία της, προσθέτοντας ότι η χθεσινή έκδοση 10ετών τίτλων προσανατολίστηκε κατεξοχήν σε μακροπρόθεσμους επενδυτές.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters
Για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου δανείου, θα πληρώνονται ετησίως τόκοι ύψους 319 εκατ. ευρώ. Συνολικά, στη 10ετία το Δημόσιο θα καταβάλει πάνω από 3,1 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η Ιρλανδία πρόσφατα δανείστηκε μέσω δεκαετών 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,6% και θα πληρώσει τόκους 2,3 δισ. ευρώ και η Ισπανία με 3,9% και τόκους στη δεκαετία 1,95 δισ. ευρώ. Το κόστος για την Ελλάδα είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτό της Γερμανίας.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=10518948
No comments:
Post a Comment