Με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με πέρυσι φαίνεται πως «τρέχει» φέτος η αποκλιμάκωση των τιμών των οικιστικών ακινήτων, παρά την προσπάθεια των κατασκευαστών να τις συγκρατήσουν.
Σύμφωνα με τον οργανισμό RICS Ελλάδος, κατά το πρώτο δίμηνο του 2010 καταγράφεται μείωση των τιμών των κατοικιών που φθάνει το 8%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση προσεγγίζει ακόμη και το 12%.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2009, τα οικιστικά ακίνητα έχασαν κατά μέσο όρο μόλις το 5% της αξίας τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Μάλιστα, ο οργανισμός RICS Ελλάδος επισημαίνει ότι «τα μηνύματα της αγοράς για το υπόλοιπο του έτους δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά», προεξοφλώντας ουσιαστικά περαιτέρω μείωση των τιμών εντός του 2010.
Την εξέλιξη αυτή αποδίδει στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα νέα φορολογικά μέτρα, τα προβλήματα ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και η κακή ψυχολογία των πολιτών, παράγοντες που έχουν δημιουργήσει κατάσταση ακινησίας και αβεβαιότητας στον χώρο της κτηματαγοράς.
Τη στιγμή όμως που η εγχώρια αγορά ακινήτων μπαίνει σε βαθιά ύφεση, η αντίστοιχη δυτικοευρωπαϊκή δείχνει σημάδια ανάκαμψης.
Όπως επισημαίνει ο γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου και εκπρόσωπος τύπου του RICS Ελλάδος Γιώργος Λίτσας, από τις αρχές του 2010 παρατηρείται κινητικότητα σε σημαντική μερίδα των ευρωπαϊκών αγορών, ιδιαίτερα όσον αφορά τον αριθμό αγοραπωλησιών και τις τιμές των ακινήτων, κάτι που επιβεβαιώνει και η τελευταία μελέτη «Housing Review 2010» του οργανισμού RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors).
Μετά από την μείωση των πωλήσεων και των τιμών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, εντός του 2010 υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σταθεροποίησης και ακόμα και κάποιας ανάκαμψης, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον άρχισε να επανέρχεται, ιδιαίτερα για σκοπούς ιδιοκατοίκησης.
Η αύξηση των χαμηλότοκων δανείων από τις τράπεζες, όπως επίσης και τα σημάδια ανάκαμψης των οικονομιών κάποιων χωρών, συνέβαλαν στην τόνωση του τομέα των ακινήτων σε μεμονωμένες αγορές.
Χώρες όπως η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία, παρουσίασαν αύξηση στις τιμές το 2009, της τάξεως του 12%, 8% και 7%, αντίστοιχα.
Στη Μεγάλη Βρετανία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1% το 2009, αλλά παρουσίασαν ανάκαμψη της τάξης του 10% από χαμηλότερο τους σημείο τον Απρίλιο του 2008.
Αντίθετη εικόνα παρουσιάζουν χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, και η Ελλάδα, καθώς και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής που κατέγραψαν πτωτική τάση 27% έως και 53%. Σύμφωνα με τον κ. Λίτσα, αυτές οι χώρες μαζί σχηματίζουν ένα γεωγραφικό «αρνητικό πέταλο» γύρω από την δυτική Ευρώπη.
Πάντως, για την ελληνική αγορά, ο γραμματέας του RICS Ελλάδος σημειώνει ότι η προσφορά ακινήτων γίνεται όλο και μεγαλύτερη έναντι της ζήτησης, δημιουργώντας σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες για τους έχοντες ρευστό ή πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Το RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) είναι επαγγελματικό - επιστημονικό επιμελητήριο στον τομέα του real estate. Ιδρύθηκε στην Μεγάλη Βρετανία το 1868 και διαθέτει πάνω από 140.000 μέλη σε 120 χώρες. Έχει παρουσία στον τομέα εκτίμησης, αξιοποίησης, διοίκησης και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, καθώς και στον τομέα των κατασκευών. Ο ελληνικός τοπικός σύλλογος δραστηριοποιείται από το 1994 και αριθμεί περισσοτερα από 100 μέλη.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/573449/Article.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment