Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει επί της αρχής την ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ωστόσο όπως σημείωσε, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένες λεπτομέρειες πριν από οποιαδήποτε συμφωνία.
«Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει τον εαυτό της ... Πιστεύω πως είναι μία καλή ιδέα», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε δημοσιογράφους Διεθνή Ένωση Τύπου, για να προσθέσει ότι θέματα όπως ποιος θα συμβάλλει και πόσο ανεξάρτητο θα είναι το Ταμείο, μένει να εξεταστούν.
«Χωρίς να αλλάξουμε τη Συνθήκη (της Ε.Ε.) δεν μπορεί να γίνει. Θα χρειαζόμασταν μία αλλαγή της συνθήκης», υποστήριξε και συμπλήρωσε:
«Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ικανή να αναλάβει δράση, θα αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα. Η Συνθήκη της Ε.Ε. δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας. Μετά θα είμαστε σε ένα στατικό σύστημα. Δεν το θέλω αυτό, θέλω η Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις νέες καταστασεις».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1787021
Υπό επεξεργασία πρωτοβουλία κατά των κερδοσκόπων στα CDS
Μορφή αρχίζει να παίρνει στους κόλπους της Ε.Ε. η δέσμευση για συγκρότηση μετώπου κατά των κερδοσκόπων.
Όπως ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εργάζονται πάνω σε κοινές προτάσεις για την πάταξη της κερδοσκοπίας στα παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, κυρίως στα «ασφάλιστρα επί επισφαλών ομολόγων» (CDS).
Πρόσθεσε πως μια «κοινή πρωτοβουλία» θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας πως πρόκειται κατ' αρχήν για «τον περιορισμό της κερδοσκοπίας εις βάρος των κρατών».
Σημειώνεται πως τα «ασφάλιστρα επί επισφαλών ομολόγων» επιτρέπουν στους κατόχους των ομολόγων να προφυλάσσονται στην περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής από τον εκδότη του ομολόγου. Αυτά αποτελούν το αντικείμενο μιας τεράστιας αγοράς, έντονα κερδοσκοπικής, και είναι απολύτως αποσυνδεδεμένα από την κατοχή των τίτλων που υποτίθεται ότι καλύπτουν.
Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ σημείωσε ότι θα είναι δύσκολο να προωθηθεί μια απαγόρευση των «ασφαλίστρων επί επισφαλών ομολόγων», ενώ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προσέθεσε ότι δεν θα πρέπει να «καίγονται και τα χλωρά μαζί με τα ξερά». Στην αρχική τους μορφή τα «ασφάλιστρα επί επισφαλών ομολόγων» προστατεύουν από τον κίνδυνο αφερεγγυότητας και έχουν ως εκ τούτου τη χρησιμότητά τους.
«Υπάρχει ευρεία διεθνής συναίνεση όσον αφορά αυτό που πρέπει να γίνει. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό» προσέθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
Σε δηλώσεις της αργότερα, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως η επιβολή όρων διαφάνειας και περιορισμών στην αγορά των «ασφαλίστρων επί επισφαλών ομολόγων», μόνον σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν αρκεί για την πάταξη της κερδοσκοπίας ενάντια στο ευρώ [EUR=X] , τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει συμβολή και συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
«Βλέπουμε στο παράδειγμα της Ελλάδας το πώς εκδηλώθηκε μία κερδοσκοπική επίθεση ενάντια στο ευρώ» συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ χωρίς να ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά της σχετικά με τη μορφή που θα πάρει και τον χρόνο που θα εκδηλωθεί αυτή η «Πρωτοβουλία». «Δεν μπορούμε να τα απαγορεύσουμε (σ.σ. τα CDS) αλλά πρέπει να επιβάλλουμε κανόνες, όρους διαφάνειας στη λειτουργία αυτής της αγοράς και τους αναγκαίους περιορισμούς», πρόσθεσε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλει και των μέτρων που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, και όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IWF) είπε πως «δεν επιθυμεί να σχολιάζει σενάρια, δεδομένου ότι δεν έχει τεθεί θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας». Η Αγγελα Μέρκελ όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να μειωθεί το απαγορευτικό ύψος του επιτοκίου με το οποίο υποχρεούται να δανείζεται η Ελλάδα, επέμεινε στη θέση ότι «η εμπιστοσύνη των αγορών θα ανακτηθεί βαθμηδόν με την συνεπή εφαρμογή των μέτρων που πήρε η ελληνική κυβέρνηση».
Η κ. Μέρκελ ρωτήθηκε επίσης κατά πόσο δεν θα αποτελούσε βοήθεια προς την Ελλάδα να διευκολυνθεί να μειώσει τους εξοπλισμούς, με την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να πιέζεται για αγορές μαχητικών Eurofighter ή φρεγατών και απάντησε ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν την εγγύηση της Συμμαχίας και ότι «για το θέμα της Τουρκίας» ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει καταστήσει σαφές πως επιδιώκει την επίτευξη συνθηκών καλής γειτονίας.
Η Μέρκελ θα επισκεφθεί αύριο, Τρίτη, τον πρόεδρο του Eurogroup Γιούνκερ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
No comments:
Post a Comment