Έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατό σε ένα σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα, που θα είναι σε αναμονή, έκανε, μετά τον αρμόδιο Επίτροπο Ολι Ρεν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Τόνισε μάλιστα πως η κρίση με το χρέος της χώρας δεν πρέπει να παραταθεί.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε και συγκεκριμένη πρόταση, επισημαίνοντας πως οι 16 χώρες της Ευρωζώνης θα έπρεπε να προχωρήσουν σε διμερή δάνεια στη χώρα μας με τρόπο συντονισμένο, προκειμένου να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με το χρέος της. Σημείωσε μάλιστα πως μια τέτοια κίνηση δεν θα παραβίαζε τους τους κανόνες της Ευρωζώνης που που απαγορεύουν τη διάσωση κρατών μελών.
Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε επίσης πως η δημιουργία αυτού του μηχανισμού δεν σημαίνει ότι θα ενεργοποιείται αυτόματα και ότι η διαχείρισή του θα γίνεται από την Ευρωζώνη.
Πάντως, δεν θέλησε να προβεί σε εικασίες, όπως ανέφερε, ως προς ενδεχόμενη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και κατέληξε λέγοντας ότι «η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» και ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα.
Αναλυτές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων σημειώνουν πως πρόκειται για έναν χωρίς προηγούμενο μηχανισμό βοήθειας σε κράτος-μέλος της ευρωζώνης, που όμως θα πρέπει να τύχει της πολιτικής έγκρισης των ηγετών της.
Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου με Μπαρόζο - Ρόμπεϊ
Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το απόγευμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Η επικοινωνία έγινε μετά από πρόσκληση των δύο αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Noμίζω ότι το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει
________________
Noμίζω ότι το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει:
1. Και μόνοι μας και ΕΕ/ΟΝΕ ή ΕΕ/ΟΝΕ+ΔΝΤ [διμερή δάνεια ή διμερή δάνεια + απευθείας δανεισμός]
2. επιτόκιο αγοράς και επιτόκιο περί το 5-5.5%
3. καμία μείωση του ποσού των χρεών
4. μέτρα υπό την έγκριση του ΔΝΤ και της Κομισιόν, όπου το πλαίσιο θα είναι "δεδομένος στόχος" που θα έχει ευθύνη να τον επιτύχει με τον τρόπο που νομίζει η εγχώρια κυβέρνηση, εκτός μερικών αδιαπραγμάτευτων [πχ 100,000-200,000 συμβασιούχοι δημοσίου εκτός και 150,000 συνταξιοδοτήσεις].
5. άγνωστος ο χρόνος που θα χρειαστεί - λογικά 2010-2011-2012, πριν τις εκλογές άνοιξης/φθινοπώρου 2013
No comments:
Post a Comment