22.3.10

Δασκαλόπουλος: Αναγκαίες οι αλλαγές σε θεσμούς

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πιθανότητα να μας προσφέρει η Ε.Ε. ουσιαστική βοήθεια –πέραν της ηθικής και πολιτικής– απομακρύνεται. Αν, τελικά, καμφθούν οι ενδοκοινοτικές αντιρρήσεις και οι θεσμικοί περιορισμοί και μας προσφερθεί πραγματική οικονομική βοήθεια είτε σε συνδυασμό με το ΔΝΤ είτε όχι, είναι σαφές ότι αυτή απλώς θα απαλύνει το πρόβλημα και ότι θα συνοδεύεται από πολύ αυστηρούς όρους και πολύ αυστηρή επιτήρηση. Η συμμετοχή της χώρας μας στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης αποτελεί το ισχυρότερο εθνικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης. Η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα ισοδυναμούσε όχι απλώς με χρεοκοπία, αλλά με οικονομική και κοινωνική κατεδάφιση. Πρόκειται για μια εφιαλτική προοπτική. Η πολιτική μας απομόνωση από τους ευρωπαίους εταίρους μας είναι εξίσου ανεπιθύμητη. Χρέος της πολιτικής ηγεσίας και όλων των εθνικά υπεύθυνων φορέων είναι να μην επιτρέψουν κάτι τέτοιο να συμβεί.
Παρά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται, οι αγορές αμφισβητούν τη θέληση και την ικανότητά μας να τα εφαρμόσουμε.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να πείσουμε ότι μόνοι μας μπορούμε.
Βρισκόμαστε σε μία ιστορική καμπή: οφείλουμε να αναλάβουμε ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά τις βαρύτατες ευθύνες που φέρουμε για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας. Πρέπει μόνοι μας και για δικό μας όφελος να κάνουμε όλες τις αλλαγές που συνεχώς αναβάλαμε –στους θεσμούς, στην οικονομία, στην κοινωνία μας.
Αν δράσουμε αποφασιστικά δεν έχουμε τίποτα να ζητήσουμε και τίποτα να φοβηθούμε.»

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/574364/Article.aspx
____________________________

Ίσως ο μόνος τρόπος να λέγεται πλέον "σοσιαλδημοκρατία", "νέο κοινωνικό συμβόλαιο" κλπ ώστε να πάμε σε αυτό που γράφεται "μόνοι μας".
Ο μόνος που ξέρω εγώ να έχει εκπονήσει τέτοιο είναι ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο μόνος υπουργός Οικονομικών σε τούτα τα χώματα που εκτέλεσε προϋπολογισμό χωρίς να τον υπερβεί, ο μόνος που έκανε Καποδίστρια, ο μόνος που παραιτήθηκε όταν είχε απέναντί του τα πιράνχας των προμηθειών του συστήματος υγείας (ως υπουργός). Και
αυτός ο άνθρωπος είναι στην απ' έξω!
Το πόνημά του δικηγόρου από τη Θεσπρωτία πήρε το τίτλο "Τα βήματα του Έστερναχ", γράφτηκε με κρύο αίμα και προσπαθεί να αναδείξει τη "ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία". Και θεωρώ ότι θα είναι αποδεκτή από το 90% του λαού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δρόμος είναι εύκολος. Επειδή διάβασα το βιβλίο πριν κάτι μήνες, ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος και θέλει περίπου μια δεκαετία για να ορθοποδήσει τη χώρα. Το πνεύμα του είναι οι νόμοι που πέρασαν στην αρχή της τρίτης κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου (1994-1995).

Νομίζω ότι πολλοί, οι περισσότεροι, θα είναι σε θέση να το χωνέψουν εάν:
1. η πολιτική ελίτ ξεκινήσει την αυτοκάθαρσή της. Και επειδή πλέον η φυλακή για κάποιους είναι μόνο για την ικανοποίηση του κοινού αισθήματος, χρειάζονται απλές αλλά και συμβολικές κινήσεις, οι οποίες θα ξεκινούν από πάνω: ΠΡΩΤΟ, η μείωση των βουλευτών σε 200, κάτι που δε χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος αλλά αλλαγή του νόμου [Αρθρο 51
- (Εκλογή βουλευτών, εκλογικό δικαίωμα) 1. O αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους.]. ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΟΝΤΑΙ, χρειάζονται περισσότερα ακόμα από τη πολιτική ελίτ.
2. Η επιχειρηματική ελίτ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να επιδιώξει την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, με ταυτόχρονη μείωση των τιμών και των περιθωρίων κέρδους.
3. Ο λαός που είναι ο μόνος που θα δεχτεί έτσι κι αλλιώς τη μείωση του εισοδήματός του και την αντίστοιχη μείωση του βιοτικού του επιπέδου χωρίς τη συγκατάθεσή του, πρέπει να λάβει εχέγγυα για την επιτυχία της προσπάθειας τόσο από την πολιτική ελίτ όσο και από την επιχειρηματική ελίτ, μόνο και μόνο προκειμένου να μην εξαγριωθεί.
4. Ο ρόλος της πολιτικής ελίτ θα είναι η δίκαιη κατάρτιση του νέου κοινωνικού συμβολάιου μεταξύ των επιχειρηματιών και του λαού. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή του. Εάν δεν πείσει τους κάτω ΔΕΝ γίνεται τίποτα και όλα θα γίνουν στάχτη.

Τέλος, η παρούσα κυβέρνηση ωθείται να λάβει μόνη της τις αποφάσεις που χρειάζεται καθώς οι μπαμπούλες και περισσεύουν και περιμένουν σαν όρνια.

Τέλος τέλος, οι δικές μου σκέψεις είναι λίγες ο Αλέκος Παπαδόπουλος είναι πιο ειδικός να αναλάβει. Κι ας έχει το μειονέκτημα ότι τον προτείνει ο δράκουλας των Χανίων.

No comments: