13.3.10

Πέντε χρόνια ύφεση και περικοπές στον ιδιωτικό τομέα

Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνιστούν στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει από τον Σεπτέμβριο σε διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου κάποια στιγμή η Ελλάδα να μπορέσει να στηριχθεί στις εξαγωγές της και όχι στην κατανάλωση για τη δημιουργία ανάπτυξης

Προτείνουν μειώσεις μισθών 10-20% και εκτός του Δημοσίου, ενώ προβλέπουν άνοδο επιτοκίων και πληθωρισμού


Δεύτερο «κύμα» μέτρων περιορισμού των δαπανών και αύξησης των εσόδων, σε συνδυασμό με διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα κατά 10%- 20%, αναμένεται- σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους- να επιβληθεί τον Σεπτέμβριο στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν προβαίνουν σε δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα μετέχουν και στις κατά καιρούς επιθεωρήσεις που κάνουν τα κλιμάκια της Κομισιόν στην Αθήνα- έχουν προειδοποιήσει τους προϊσταμένους τους ότι η Ελλάδα, μετά και τη λήψη των πρόσφατων μέτρων, εισέρχεται σε μια περίοδο πενταετούς τουλάχιστον βαθιάς ύφεσης, της τάξης του-3% τουλάχιστον, με την ανεργία να κινείται στο ύψος του 20% (επισήμως ένα εκατομμύριο άνθρωποι, στην πραγματικότητα πολύ περισσότεροι) και πληθωρισμό κι επιτόκια υψηλότερα της υπόλοιπης ευρωζώνης.

Επιπλέον μέτρα. Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο και ο φόβος της χρεοκοπίας που υπήρξε τους τελευταίους μήνες- και που ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα επίπονα μέτρα- δεν πρόκειται να εκλείψει βραχυπρόθεσμα: ακόμη κι αν βρεθεί μηχανισμός συνδρομής της ελληνικής κυβέρνησης για τα περίπου 22 δισ. που χρειάζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους της τον Απρίλιο και τον Μάιο, αυτό δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα δανεισμού που έχει η χώρα. Σημειώνουν δε ότι ήδη αυτά που καλείται, με τα σημερινά δεδομένα, να πληρώσει σε τόκους η ελληνική κυβέρνηση αρκούν για να εκτροχιάσουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σε συνδυασμό με τη βαθύτερη από το αναμενόμενο ύφεση, είναι προφανές ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για να τηρηθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4%.

Διαρθρωτικές αλλαγές. Ήδη η Κομισιόν στο πλαίσιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας έχει συστήσει στην ελληνική κυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές- μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, την οποία τώρα οι σύμβουλοί της προσδιορίζουν σε 10%- 20%. Οι τελευταίοι όμως επισημαίνουν ότι οι αλλαγές αυτές έχουν χαρακτήρα επείγοντος, προκειμένου κάποια στιγμή η Ελλάδα να μπορέσει να στηριχθεί στις εξαγωγές της και όχι στην κατανάλωση για τη δημιουργία ανάπτυξης- αφού το μειωμένο εισόδημα και η απουσία αποταμίευσης αδυνατούν να την καταστήσουν λύση όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι οι εμπειρογνώμονες ασκούν εμμέσως πλην σαφώς κριτική στους πολιτικούς τους προϊσταμένους, επειδή έσπευσαν να επιβάλουν στην Ελλάδα μέτρα σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας- χωρίς να λάβουν υπόψη τους την ύφεση που αυτά θα προκαλούσαν και τη συνεπαγόμενη κοινωνική αναταραχή.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4564718

No comments: