Η κατάσταση της βρετανικής οικονομίας είναι δεινή και το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτός ελέγχου. Οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της δεινής δημοσιονομικής κρίσης, απέτυχαν στη Βρετανία. Ωστόσο, το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είχε απήχηση (!) στη βρετανική κοινωνία, με συνέπεια να κλείσει θεαματικά η ψαλίδα με το κόμμα των Συντηρητικών. Και ενώ ήταν σίγουρη η νίκη του Συντηρητικών, τώρα ξαναμπήκε στο πολιτικό παιχνίδι ο Μπράουν, εξέλιξη όμως που προδιαγράφει ένα αβέβαιο αποτέλεσμα και μια αδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές του Mαΐου.
Το ενδεχόμενο αυτό πυροδότησε κύμα φυγής των κεφαλαίων από τη στερλίνα, που σημείωσε κάθετη πτώση. Ηδη το βρετανικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά 24,5% έναντι του δολαρίου και κατά 23% έναντι του ευρώ από τον Ιανουάριο του 2008.
«Είναι αναγκαία μια δημόσια συζήτηση σε παγκόσμια κλίμακα για ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ των τραπεζών και της κοινωνίας, την οποία υπηρετούν», τονίζει ο Γκόρντον Μπράουν. «Προτείνω ορισμένους τρόπους, όπως ο φόρος επί των συναλλαγών, η σύσταση ενός “ταμείου σωτηρίας” ή τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνων, που θα κληθούν να καταβάλουν οι τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν μελλοντικά πακέτα σωτηρίας σε μια επόμενη κρίση». Και αυτές οι προθέσεις έχουν συγκινήσει!
Παράλληλα, ο τραπεζικός «εκσυγχρονισμός» των Βρετανών Συντηρητικών έχει διχάσει... Το κόμμα των Συντηρητικών δήλωσε ότι θα προωθήσει το τάχιστο την πώληση των μεριδίων του κράτους στις τράπεζες, μόλις γίνουν κυβέρνηση! «Τι θα έκαναν τότε οι Συντηρητικοί με τις τράπεζες;»... Και αν κερδίσουν στις εκλογές, αυτό θα συμβεί παρά τη γενική υποψία πως σε καιρό που χρειάζονταν αποφάσεις, εκείνοι δεν έκαναν... τίποτα.
Η διάσωση της RBS και της HBOS κρίθηκε αναγκαία ακόμη και μετά την κρατικοποίηση της Northern Rock. Η Northern, πέμπτη στεγαστική τράπεζα της χώρας, που πυροδότησε την πρώτη τραπεζική κρίση στη Βρετανία μετά το 1866, δεν άντεξε στη δοκιμασία των μαζικών αναλήψεων των καταθέσεων που υπέστη τον Φεβρουάριο του 2008. Και το απόγευμα της 7ης Οκτωβρίου του 2008 –δηλαδή λίγο μετά την κατάρρευση της αμερικανικής Lehman Brothers– αποφασίστηκε η άμεση διάσωση των RBS και HBOS, με την τελευταία να απορροφάται από τη Lloyds κατόπιν «παρότρυνσης» της κυβέρνησης. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, έχει δηλώσει ότι ήταν αβέβαιο εάν οι δύο τράπεζες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν την επομένη της 7ης Οκτωβρίου. «Oι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν ούτε ψωμί. Το κόστος για την οικονομία θα ήταν καταστροφικό», σχολιάζει ο Τομ Κίρσμαϊερ από το London School of Economics.
Τώρα, ο εκσυγχρονιστής Κάμερον έχει δυσαρεστήσει τους παραδοσιακούς Βρετανούς Συντηρητικούς, καθώς προσπαθεί να αποσυνδέσει την εικόνα των Τόρις από τις αυστηρές πολιτικές. Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του κόμματος των Συντηρητικών θέλει την Τράπεζα της Αγγλίας να μην είναι μόνον υπεύθυνη για τα επιτόκια της χώρας, αλλά θέλει να την εντάξει σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να την καταστήσει υπεύθυνη για τις τράπεζες αν επαναληφθούν εποχές ολικής καταστροφής, όπως αυτή που έζησε ο κόσμος. Ο κ. Κινγκ έθεσε το επίμαχο ζήτημα ως εξής: «Το παν είναι να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από το να προειδοποιούμε». Μια σχέση εγγύτητας με τις τράπεζες δίνει στις κεντρικές τράπεζες μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες. Τι υποκρισία... Βέβαια, στη Βρετανία, η κατάσταση πλέον είναι διαφορετική. Ο βρετανικός τραπεζικός κλάδος έχει εξοντωθεί από την κρίση και είναι πλέον συγκεντρωμένος σε τέσσερις μεγάλους ομίλους. Φυσικά, ανομολόγητος στόχος ο έλεγχος του Σίτι...
Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας επανήλθε στο προσκήνιο. Είναι η πιο ευάλωτη μεταξύ των ΑΑΑ η οικονομία της Βρετανίας από χθες, καθώς χρειάζεται τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ των χωρών με την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ. Η κυβέρνηση Μπράουν εξαναγκάστηκε να δανειστεί 4,339 δισ. στερλίνες για να καλύψει το πρώτο έλλειμμα-ρεκόρ που προέκυψε μήνα Ιανουάριο. Να επισημανθεί πως από το 1993, που κρατούνται στοιχεία στη Βρετανία, ο Ιανουάριος παρουσίαζε πλεόνασμα, όμως η ραγδαία δημοσιονομική επιδείνωση επέφερε έλλειμμα.
No comments:
Post a Comment