5.3.10

Η ΕΚΤ αποσύρει ρευστότητα από τις τράπεζες και ανησυχεί τις αγορές

Οι ανησυχίες για τις συνέπειες της απόσυρσης ορισμένων από τα γενναιόδωρα μέτρα δανεισμού του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης, που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δεν αντισταθμίστηκαν από την απόφαση να διατηρηθούν τα βασικά επιτόκια δανεισμού αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1% για δέκατο κατά σειρά μήνα. Και τούτο διότι τα χθεσινά στοιχεία επιβεβαίωσαν τους φόβους των επενδυτών ότι βάλτωσε η ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, της γερμανικής, ενώ η ιταλική γλίστρησε και πάλι στην ύφεση. Ως συνέπεια, η ανάκαμψη στο σύνολο των 16 χωρών-μελών της ευρωζώνης κυμάνθηκε μόλις στο 0,1% τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους. Το ευρώ βούτηξε και πάλι έναντι του δολαρίου στα 1,3552 δολάρια και τα δύο μεγαλύτερα ευρωχρηματιστήρια, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, έκλεισαν με πτώση 0,39% και 0,37% αντιστοίχως.

Παρόμοιες ήταν οι κινήσεις και της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας χθες. Αποφάσισε να μη χορηγήσει επιπλέον ρευστότητα στη βρετανική οικονομία, αλλά διατήρησε στα επίπεδα ρεκόρ του 0,5% τα βασικά επιτόκια δανεισμού στη Βρετανία. Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν αιτιολόγησαν την απόφασή τους, αλλά λέγεται ότι πίσω από τη χθεσινή τους απόφαση είναι η πρόσφατη βουτιά της στερλίνας, αλλά και τα απρόσμενα θετικά στοιχεία της βρετανικής οικονομίας, η οποία σημείωσε ρυθμούς ανάκαμψης κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2009, ενώ δεν αναμενόταν καμία μεταβολή. Πάντως μέσω του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) η κεντρική τράπεζα είχε αγοράσει περισσότερο του ενός πέμπτου από τη συνολική ποσότητα των βρετανικών κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να αποτραπεί ένα καταστρεπτικό άλμα των αποδόσεών τους. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 0,11%.

Οι επενδυτές αγωνιούν για τις συνέπειες από τις στρατηγικές εξόδου των κεντρικών τραπεζιτών. Η πείρα του παρελθόντος υποδηλώνει ότι οι ρυθμοί ανάκαμψης δεν ήταν ποτέ σε ευθεία γραμμή και ενδεχομένως να απαιτηθούν «δύο με τρία» προβληματικά χρόνια έως ότου εξασφαλιστεί η ανάπτυξη. Μπορεί σε όλον τον κόσμο τα οικονομικά στοιχεία να έχουν σημαντικά βελτιωθεί και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας να είναι θετικότερες, αλλά η απασχόληση εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να επανέλθει στα προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης επίπεδα, κυρίως στις αναπτυγμένες οικονομίες, στα επόμενα δύο με τρία τουλάχιστον χρόνια.

Χθες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ παραδέχθηκε ότι «στο σύνολο της ζώνης του ευρώ οι οικονομικοί ρυθμοί θα είναι μέτριοι το 2010 και εντός ενός περιβάλλοντος συνεχούς αβεβαιότητας». Προβλέπει εξάλλου ο κ. Τρισέ οικονομικούς ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ του 0,4% και του 1,2% για τον τρέχοντα χρόνο και μεταξύ του 0,5% και 2,5% για το 2011.

Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας (Fed) Μπεν Μπερνάνκι εξαναγκάστηκε να διαβεβαιώσει το Κογκρέσο ότι η ξαφνική αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου δεν υποδηλώνει οιαδήποτε μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας και ότι τα βασικά επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ θα παραμείνουν εξαιρετικά χαμηλά για μια παρατεταμένη περίοδο.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=18&artid=318551&dt=05/03/2010

2 comments:

Greek Rider said...

Geokalp σε διαβάζω ανελλιπώς και αναδημοσιεύω συχνά τα κείμενα που βρίσκω εδώ στο twitter και το facebook.

geokalp said...

όπως γράφεις κι εσύ: κάντα ότι θες!

ίσως γίνομαι απλά σχολαστικός: δεν ενδιαφέρομαι πια για το πόσο βαθιά θα μπει η ..σαμπάνια, αλλά με ποιον ακριβώς τρόπο:
θα έχουμε πιει εμείς ή οι άλλοι το μπουκάλι;
θα έχει λίγο μέσα ακόμα ή θα είναι άδειο;
θα χρησιμοποιηθεί λιπαντικό; και αν ναι, τι είδους;
σε ποια στάση θα μας έχουν;
ο παρτενέρ θα αναπτύξει και σαδο-μαζό τάσεις ή θα είναι ..γλυκούλης;
θα μας βλέπει πολύς κόσμος ή θα είναι πριβέ η προβολή;
perastika mas