2.3.10

δεύτερο πακέτο

Το πακέτο που, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήθηκε στο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπολογίζεται ότι εξοικονομεί 3,5 δισ. ευρώ, όταν οι κοινοτικοί τοποθετούν το ποσό μεταξύ 3,5 με 5 δισ. ευρώ ή 1,5-2% του ΑΕΠ, και αναλύεται ως εξής:

1 Στο σενάριο της μείωσης μέχρι και 20% των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και του επιδόματος αδείας φαίνεται να κατέληξε το οικονομικό επιτελείο, καθώς θεωρούν ότι πιο εύκολα γίνονται αποδεκτές μερικές περικοπές παρά καταργήσεις αποδοχών. Οι απώλειες φτάνουν ονομαστικά στο 40% ενός μισθού, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η περικοπή κατά 10% των επιδομάτων και του παγώματος των αυξήσεων με το πρώτο πακέτο μέτρων. Ουσιαστικά, χάνεται ένας μισθός στη διάρκεια του έτους. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο συζητούσε ακόμα και περικοπή μέχρι 50% των δώρων -επιδομάτων ή συνολική κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων- ενδεχόμενα τα οποία όμως εκτιμήθηκε ότι θα προκαλούσαν ακόμη μεγαλύτερες κοινωνικές αντιδράσεις.

2 Στην αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες των συντελεστών 4,5%, 9% και 19% του ΦΠΑ, που θα φτάσουν στο 6,5%, 11% και 21% αντίστοιχα, ενώ υπήρξαν και προτάσεις αύξησης μέχρι 3 μονάδες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής συντελεστή πολυτελείας. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ. Εντούτοις, δεν απουσιάζουν και οι φόβοι για μεγάλες απώλειες εσόδων, καθώς η ιστορία έχει δείξει (όπως το 2005, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. το αύξησε μία μονάδα) ότι με κάθε αύξηση του ΦΠΑ ξεκινάει η «κλοπή» των εσόδων λόγω μη απόδοσής του από όσους τον εισπράττουν.

3 Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, σε ποσοστό 20% με 30% και στόχο άντλησης 1,2 δισ. ευρώ.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=136966

Δεδομένου ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η περικοπή επιδομάτων σε δικαστικούς, εφοριακούς, τελωνειακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, καθηγητές κ.ά. σε ποσοστό ως 5% (αντιστοιχούν σε 600 εκατ. ευρώ), οι συνολικές απώλειες για τους εργαζομένους στο Δημόσιο θα ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ, ποσοστό 7%, που ισοδυναμεί με την κατάργηση ενός ολόκληρου μισθού.

Στο σκέλος των εσόδων αποφασίστηκε η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά δύο μονάδες (από 19% στο 21%) με τον οποίο επιβαρύνονται όλα τα αγαθά (πλην των τροφίμων) και οι υπηρεσίες ώστε να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1,4 δισ. ευρώ. Κατά τις πληροφορίες, εκφράστηκε η άποψη να μην αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής (9%) με τον οποίο επιβαρύνονται τα τρόφιμα ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν από την αύξηση βασικά είδη διατροφής. Μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις στα καύσιμα καθώς από τη νέα αύξηση του ειδικού φόρου η κυβέρνηση περιμένει να εισπράξει τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, επιπλέον του 1 δισ. ευρώ με την τελευταία αύξηση του φόρου κατά 26%.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=317752&dt=02/03/2010

No comments: