19.3.10

Για την ιρλανδική εμπειρία της κρίσης μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Γκ.Φίτζερλαντ

Αν οι αγορές πεισθούν για την αποτελεσματικότητα των οικονομικών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, τότε η ανάγκη για ευρωπαϊκή στήριξη προκειμένου να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας θα περιοριστεί ή ενδεχομένως θα εξαλειφθεί. Αντίθετα, αν υπάρξουν σημάδια τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, δηλαδή το καλοκαίρι ότι τα μέτρα δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά, αυτό θα είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην κατάσταση της Ελλάδας».

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο Δρ Γκάρετ Φίτζερλαντ, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και υπουργός Εξωτερικών κατά την περίοδο 1981 - 1987, ο οποίος ήλθε στη χώρα μας προσκεκλημένος του ΣΕΒ και απηύθυνε ομιλία για την οικονομική κρίση που μαστίζει τόσο την Ιρλανδία όσο και την Ελλάδα.

Ο κ. Φίτζερλαντ δικαιολόγησε την άρνηση της Γερμανίας για οικονομική στήριξη της Ελλάδας, λέγοντας ότι το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ πριν είκοσι χρόνια υπό όρους που απαγορεύουν την οικονομική διάσωση άλλων χωρών.

Τόνισε ακόμη ότι στη διάρκεια της παρούσας διεθνούς οικονομίας κρίσης η Ιρλανδία κατάφερε να πείσει τις αγορές και να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού εφαρμόζοντας παρά τις αντιδράσεις των συνδικάτων περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και στους μισθούς. Πριν ένα χρόνο η Ιρλανδία δανειζόταν με κόστος παρόμοιο με εκείνο της Ελλάδας, δηλαδή 300 μονάδες βάσης πάνω από το αντίστοιχο γερμανικό για τα δεκαετή ομόλογα. Προχθές εξέδωσε δεκαετή ομόλογα και το spread περιορίστηκε στις 126 μονάδες βάσης ενώ σήμερα για τα ελληνικά ομόλογα κυμαίνεται στις 330 με 340 μονάδες βάσης.

Ο κ. Φίτζερλαντ έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, λέγοντας ότι η πρόβλεψη στο φετινό προϋπολογισμό για αύξηση εσόδων από τον περιορισμό της παραοικονομίας είναι συντηρητική και πρέπει να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς και στην ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Τέλος εξήρε ως ιδιαίτερης θετικής σημασίας το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη στήριξη επί της αρχής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κάτι που ισχύει όπως είπε και στην Ιρλανδία. Και, απαντώντας σε ερώτηση αν ο ίδιος θα προσέφευγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας ανέφερε ότι προτίμησε να μην πάει στο ΔΝΤ προκειμένου η Κεντρική Τράπεζα της χώρας να έχει τη δυνατότητα να παίρνει τις αποφάσεις χωρίς τις υποδείξεις του διεθνούς οργανισμού.

Στην προσφώνησή του ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ.Λαβίδας τόνισε ότι χώρες που βρέθηκαν στο ίδιο σταυροδρόμι με την Ελλάδα στο παρελθόν και κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για τη χώρα μας. «Ακόμη και αν οι συνθήκες μεταξύ των δύο χωρών είναι διαφορετικές, μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα από την Ιρλανδική εμπειρία», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: