20.3.10

Πρόταση Μπαρόζο για λύση στη Σύνοδο Κορυφής

Βιβλίο προσφορών για χώρες που θέλουν να συνεισφέρουν στο πρόβλημα της επιδιώκει να ανοίξει η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια έστω και την τελευταία στιγμή να αποφευχθεί το ναυάγιο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε αργά το βράδυ της παρασκευής ότι ο πρόεδρος της Ζοζέ Μπαρόζο θα καταθέσει επίσημη πρόταση για συντονισμό της ΕΕ ώστε να βρεθεί φόρμουλα να βοηθηθεί η Ελλάδα χωρίς να προσκρούει στην συνθήκη της Λισαβόνας που απαγορεύει σχέδιο διάσωσης.

«Ο Κ. Μπαρόζο θεωρεί ότι το θέμα έχει εκτροχιαστεί και προσπαθεί να βάλει τέλος στα αλλεπάλληλα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας,» δήλωσε στην Κ.Ε στενότατος του συνεργάτης.

Πριν προβεί σε επίσημες δηλώσεις, ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ευρωπαικού Συμβουλίου Χ.Βαν Ρομπέι, τον πρόεδρο του Γιουρογκρουπ Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Η πρόταση αφορά εν πολλοίς την άποψη που επικράτησε στην συνεδρίαση των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης και αφορούσε την διμερή βοήθεια από όσες χώρες το επιθυμούν.

Η πινελιά της Κομισιόν αφορά στο ότι αυτή θα συντονίζει τις όποιες συμφωνίες ώστε να υπάρχει η σφραγίδα της ΕΕ στην προσπάθεια και να μην κινηθεί παρασκηνιακά.

«Η πρόταση θα αφορά την δημιουργία ενός οργάνου ώστε να υπάρχει συντονισμένη βοήθεια προς την Ελλάδα. Τέτοιο όργανο θα μπορούσε να συντονίζει διμερή δάνεια τα οποία θα είναι συμβατά με τον όρο μη διάσωσης (της συνθήκης) και θα έχουν αυστηρούς όρους» ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση του ο κ. Μπαρόζο.

«Καλώ όλα τα κράτη μέλη να πουν το ναι στην πρόταση καθώς η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί ως έχει» δήλωσε ο ίδιος.

Πηγές από την Κομισιόν δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεισφέρει στην όλη προσπάθεια, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η ιδέα αυτή βρίσκεται θεωρητική στάδιο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμα ότι «δεν σημαίνει ότι η πρόταση αυτή θα μπει σε εφαρμογή άμεσα αλλά μπορεί να βρίσκεται έτοιμη εάν και εφόσον χρειαστεί»

Η σφήνα της Κομισιόν δεν ξεκαθαρίστηκε εάν έχει την γερμανική στήριξη και όλα αναμένεται να κριθούν τελικά στην Σύνοδο Κορυφής.

Πάντως τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι τα εξής :

1. Η Ισπανική προεδρία, όπως ενημέρωσε και τους υπουργούς οικονομίας των 16, σκοπεύει να υποβάλει πρόταση η οποία αφορά την μελλοντική εγγύηση των εκδόσεων ελληνικού δημοσίου από μέρους της ευρωζώνης, ώστε να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια. Αυτό προυποθέτει γερμανική έγκριση

2. Ο πρόεδρος του γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ θα θέσει το θέμα στήριξης της Ελλάδας υπό το πρίσμα της αποφυγής μελλοντικής κερδοσκοπίας, δίνοντας το περιθώριο περαιτέρω διαβουλεύσεων «χωρίς να χάσει κανείς από την αξιοπιστία του», αναφέρει στενός του συνεργάτης.

3. Οσο περνούν οι μέρες, επικρατεί η άποψη να μην υπάρξει αμέσως επίσημη στήριξη από την ΕΕ ή την ευρωζώνη και η Ελλάδα να αφήσει λίγο χρόνο να περάσει προκειμένου να αντιδράσουν οι αγορές στα μέτρα που έχουν παρθεί και σταδιακά να μειωθούν τα επιτόκια. Παράλληλα να συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε Ευρωπαικό επίπεδο για μεσοπρόθεσμες λύσεις (όπως ένα ευρωομόλογο, ο μηχανισμός του οποίου είναι έτοιμος) ώστε οι αγορές να λειτουργούν αναλόγως

4. Μέσα σε δύο μήνες, και εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους του προυπολογισμού, η ΕΕ να συναινέσει στην βοήθεια από το ΔΝΤ

No comments: