Η σαφής πολιτική υποστήριξη στα δύσκολα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, η σύμπτωση θέσεων για την ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι κερδοσκόποι και οι επιθέσεις τους σε βάρος του κοινού νομίσματος, καθώς και η απόφαση για εμβάθυνση και διεύρυνση των διμερών σχέσεων σε ένα εκτεταμένο πεδίο οικονομικής-βιομηχανικής συνεργασίας, ήταν το αποτέλεσμα των συνομιλιών του πρωθυπουργού Γιώργου Α.Παπανδρέου με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, χθες στο Βερολίνο.
Οι δύο ηγέτες, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, διακήρυξαν ότι η πολιτική πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο, για να περιορισθεί η δράση των κερδοσκόπων και επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα «δεν ζήτησε χρήματα», αλλά «πήρε την ηθική και πολιτική στήριξη της Γερμανίας στην προσπάθειά της να ανατάξει την οικονομία της».
Στο κοινό ανακοινωθέν-υπό τον τίτλο: «Ανανέωση και διεύρυνση της Ελληνο-γερμανικής εταιρικής σχέσης»-υπογραμμίζονται οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίοι θεμελιώνονται στους Έλληνες που ζουν στη Γερμανία και στους Γερμανούς που ζουν στην Ελλάδα, οι εταιρικές σχέσεις μεταξύ Δήμων των δύο χωρών και διακηρύσσεται η επιθυμία των δύο κυβερνήσεων, με αμοιβαία στήριξη να εκπληρώσουν τις νέες υποχρεώσεις τους, «να εμβαθύνουμε τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις».
Οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία στους ακόλουθους τομείς:
1. Περιβαλλοντική Πολιτική:
** Συνεργασία στον τομέα ποιότητας και καθαρισμού υδάτων, καθώς και της αφαλατώσεως θαλασσίων υδάτων για την εξοικονόμηση κατάλληλου προς χρήση και πόσιμου νερού και μάλιστα σε συνδυασμό με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
** Ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα επεξεργασίας λυμάτων και διαχείρισης απορριμμάτων.
2. Ενεργειακή και κλιματική Πολιτική:
** Συνεργασία στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας και ενεργειακής αποδοτικότητας.
** Ενίσχυση συνεργασιών στον τομέα των ενεργειακών υποδομών.
3. Πολιτική Προστασία:
** Εντατική συνεργασία για την πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση και άμεση αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, με σύγχρονες τεχνικές και καλά εξειδικευμένο προσωπικό.
** Συνεργασία κατά την οικοδόμηση κατάλληλων δομών εθελοντών πυροσβεστών στην Ελλάδα.
**Συνεργασία στη συλλογή υδάτων για κατάσβεση πυρκαγιών και αποφυγή πυρκαγιών κατά την αποκομιδή απορριμμάτων.
4. Διάλογος Οικονομικών Φορέων:
**Συνεργασία του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών και των Ελληνικών Επιχειρηματικών Συνδέσμων, μεταξύ άλλων για τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου ανταγωνιστικότητας και επενδύσεων.
5. Πολιτική της έρευνας:
** Εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ γερμανικών και ελληνικών φορέων σε τομείς όπως π.χ. οι ενεργειακές τεχνολογίες, οι τεχνολογίες επικοινωνιών, μεταφορών και νέων υλικών.
** Διεκπεραίωση κοινών προγραμμάτων στους τομείς αυτούς, μέσα και στο πλαίσιο της πολιτικής έρευνας της Ε.Ε.
6. Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου:
** Εντατικοποίηση της αστυνομικής συνεργασίας προστασίας συνόρων για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.
**Στενή συνεργασία στον τομέα του ασύλου μέσω ανταλλαγής αρμοδίων υπαλλήλων -συνδέσμων.
7. Κοινωνικές επαφές - Πολιτιστικές ανταλλαγές - Συνεργασία:
**Εμβάθυνση της καλής συνεργασίας με οργανισμούς της ελληνικής ομογένειας στη Γερμανία.
**Αξιοποίηση των ποικιλόμορφων δεσμών των κοινωνιών μας με στόχο την ανάπτυξη νέων εταιρικών σχέσεων μεταξύ μαθητών, φοιτητών, πολιτών και δήμων.
**Ανάπτυξη πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση της αμοιβαίας πολιτιστικής παρουσίας, δηλαδή της Γερμανίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Γερμανία.
Οι δύο ηγέτες τόνισαν πως ανέθεσαν στους αρμοδίους υπουργούς τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Ελλάδα, να συγκεκριμενοποιήσουν τις εταιρικές σχέσεις που τέθηκαν στους ανωτέρω τομείς, σε σύντομο διάστημα.
Τι τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος για τον τρόπο ένταξης στην ΟΝΕ
Απόλυτη για Ελλάδα, Ε.Ε. και Ευρωζώνη
Την ξεκάθαρη πολιτική στήριξη στην Ελλάδα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, χθες, στο Βερολίνο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η ίδια η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη, εξέφρασε τη στήριξή της στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα δείξει την αλληλεγγύη της.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η χώρα της θα συνδράμει, παρέχοντας τεχνογνωσία, στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους, καθώς όπως είπε «οι αγορές εξετάζουν και τη διαδικασία εκσυγχρονισμού του κράτους και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν πράξη γρήγορα και να αλλάξει η δομή του ελληνικού κράτους».
Η κα Μέρκελ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα δέχεται κερδοσκοπικές επιθέσεις, «οι οποίες πρέπει να αποτραπούν, διότι μπορεί να πλήξουν όλη την Ευρώπη» και απέκρουσε κάθε συζήτηση για τον τρόπο ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα ήταν και είναι μέλος της Ε.Ε και θα μείνει, όπως και μέλος της Ευρωζώνης».
Κληθείσα να σχολιάσει τα δημοσιεύματα σε βάρος της Ελλάδα, η κα Μέρκελ αποδοκίμασε τις δηλώσεις Γερμανών κοινοβουλευτικών να πουλήσει η χώρα μας την Ακρόπολη ή τα νησιά της για να μειώσει το έλλειμμα. Επεσήμανε πάντως, ότι κανένα μέλος της κυβέρνησής της δεν προχώρησε σε σχόλια σε βάρος της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος για την πολιτική στήριξη κι εστίασε στη στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων, για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας.
Ο κ. Παπανδρέου προτίμησε να απαντήσει στα αγγλικά -ήταν η μοναδική φορά και προκειμένου η απάντησή του να μεταδοθεί αυτούσια από τα διεθνή ΜΜΕ- όταν ρωτήθηκε για τα ελληνικά νησιά και τόνισε πως ο ελληνικός λαός αγωνίσθηκε να τα ελευθερώσει και δεν πρόκειται να πωληθούν σε κανέναν και προέτρεψε τους Γερμανούς να σκεφτούν «τα greek islands ως green islands».
Τέλος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί τα χρήματα του Γερμανού φορολογούμενου και σημείωσε την ανάγκη να σταματήσει η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων και εξιλαστήριων θυμάτων, αλλά να γίνει σεβαστή η βασική αρχή της Ε.Ε, η συνεργασία για το κοινό καλό.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1786197
_______________
Ωραίοι κλάδοι για επενδύσεις, πολύ ωραίοι!
No comments:
Post a Comment