3.3.10

Διαβεβαιώσεις ΕΕ για επίδειξη αλληλεγγύης

Τη διαβεβαίωση πως η Ε.Ε. θα δείξει την αλληλεγγύη της σε χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Απέφυγε όμως να διευκρινίσει ποια μορφή θα μπορούσε να πάρει η αλληλεγγύη αυτή.
Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ποια μέσα θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθεί η Ελλάδα ή άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «τα συγκεκριμένα εργαλεία (βοήθειας) θα ανακοινωθούν όταν έλθει η στιγμή».
Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης των χωρών του ευρώ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Ερωτηθείς σχετικά, αν και απάντησε ότι, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, δεν θέλει να προβεί σε εικασίες, πρόσθεσε ότι και με αφορμή την κρίση στην Ελλάδα υπάρχουν διαβουλεύσεις και συζητήσεις στην ΕΕ για το ενδεχόμενο αυτό. «Θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένα εργαλεία εν ευθέτω χρόνω» συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι εφεξής η απόφαση για στήριξη μιας χώρας του ευρώ θα πρέπει να λαμβάνεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση. «Θα αποφασίσουμε ποια είναι η καλύτερη στιγμή για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι, όταν έρθει αυτή η στιγμή, η Επιτροπή θα κάνει τις προτάσεις της στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολι Ρεν: Επαρκή για φέτος τα μέτρα, εφόσον εφαρμοστούν πλήρως
Η σημερινή ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων αποτελεί μια κρίσιμη καμπή στη ιστορία των δημοσιονομικών και οικονομικών εξελίξεων της Ελλάδας, δήλωσε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν.
Τόνισε δε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να εφαρμοστούν πλήρως και έγκαιρα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
Πιο συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχε με ομάδα διαπιστευμένων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει αποφασιστικότητα και ενότητα για τη μεταρρύθμιση της χώρας, αλλά και για να θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπιο, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι των αγορών και των ευρωπαίων εταίρων, αλλά και να συμβάλει ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των αγορών.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ρεν απηύθυνε έκκληση για τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή είναι παρούσα για να βοηθήσει την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία και τόνισε πως ο ίδιος έχει πολλούς Ελληνες φίλους εντός και εκτός Ελλάδας, που επιθυμούν να δουν πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία.
Ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, επικεντρώνονται στον τομέα των δαπανών, τονίζοντας ότι είναι μόνιμου χαρακτήρα και πως θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ζούσε πάνω από τις δυνατότητες της, κάτι που κανένα κράτος δεν μπορεί να πράττει επ' άπειρον».
Διευκρίνισε δε ότι εφόσον εφαρμοστούν πλήρως, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι επαρκή για φέτος, συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση το 2011 και το 2012.
Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ, απέφυγε να διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις των Βρυξελλών, επαναλαμβάνοντας ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο η ΕΕ έχει τους μηχανισμούς και τα μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο προκειμένου να διασφαλίσει με αποφασιστικό και συντονισμένο τρόπο την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το Βερολίνο χαιρετίζει τη λήψη των νέων μέτρων
Τα νέα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, χαιρέτισε σήμερα η Γερμανία. Όπως εκτίμησε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ, το Βερολίνο είναι πεπεισμένο ότι τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη έναντι της Ελλάδας.
Πρόσθεσε πάντως πως αυτά πρέπει να εφαρμοστούν και ξεκαθάρισε ότι κατά τη συνάντηση Μέρκελ - Παπανδρέου την Παρασκευή «η Γερμανία δεν θα προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα.
«Η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού το βράδυ της Παρασκευής θα χρησιμεύσει για να συζητηθεί η κατάσταση, ως έκφραση των καλών γερμανο-ελληνικών σχέσειων», είπε χαρακτηριστικά.
«Οι συνομιλίες ανάμεσα στην καγκελάριο και τον πρωθυπουργό δεν προσφέρονται, όσον αφορά το περιεχόμενό τους, για να γίνουν οποιεσδήποτε δεσμεύσεις για βοήθεια», κατέληξε.

Π. Λαφαζάνης: Τα μέτρα οδηγούν σε φαύλο κύκλο βαθιάς ύφεσης
Όπως είπε, πρόκειται για «μέτρα κοινωνικής αγριότητας» που «κλείνουν τις προοπτικές εξόδου από την οικονομική ύφεση».
Πρόκειται για την τέλεια συνταγή, όπως μας είπε, για να μπει η οικονομία σε πολύ βαθιά ύφεση, πολύ μεγαλύτερη από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, που θα οδηγήσει σε κύκλο νέων δημοσιονομικών απωλειών, νέου ελλείμματος και νέων πρόσθετων μέτρων.
«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι δημοσιονομικό, είναι αναπτυξιακό, παραγωγικό, κοινωνικό», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

O K. Παπούλιας επικεφαλής της εκστρατείας για το «Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας»
Επικεφαλής της εκστρατείας για το «Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας», αποδεχόμενος την πρόταση του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, τίθεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Ο κ. Πετσάλνικος επισκέφθηκε νωρίτερα τον κ. Παπούλια και του ανέπτυξε τους λόγους που τον οδήγησαν στην ιδέα δημιουργίας του «Ταμείου Στήριξης της Ελλάδας», ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους πολίτες της χώρας και Έλληνες της διασποράς επιθυμούν να συμβάλλουν εθελοντικά στην προσπάθεια εξόδου της πατρίδας μας από την κρίση.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Βουλής τον συνεχάρη για την πρωτοβουλία του, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Συγχαρητήρια για την ιδέα σας αλλά και για τη δύναμη που έχετε να στηρίξετε τον τόπο σε μια κρίσιμη στιγμή για το λαό. Είναι πολύ ευχάριστη η ανταπόκριση σε αυτήν. Ο Ελληνισμός είναι παρών».
«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων χαρακτηρίζεται από φιλότιμο, αρχές, αξίες και αγάπη για την πατρίδα», δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ο κ. Πετσάλνικος.
«Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία που πήρα και την πρόταση που έκανα δημόσια για μια πανστρατιά, μια πανεθνική προσπάθεια για τη στήριξη της χώρας μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στις οποίες βρίσκεται. Συμπατριώτες μας εντός Ελλάδας αλλά και Έλληνες της διασποράς, απευθύνονται και σε μένα με κάθε τρόπο και εκφράζουν τη θέλησή τους, την επιθυμία τους να βοηθήσουν την πατρίδα ρωτώντας ‘‘με ποιο τρόπο’’», επεσήμανε.
Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε, πρότεινε «να ξεκινήσει μια εκστρατεία με τη συγκέντρωση, σε εθελοντική βάση, χρηματικών ποσών που θα διατεθούν αποκλειστικά στην κατεύθυνση της συμβολής για τη μείωση του δημόσιου χρέους».
«Κατά την άποψή μου επικεφαλής αυτής της εκστρατείας θα πρέπει να αναλάβει μια προσωπικότητα ευρύτατης αποδοχής, πέρα και πάνω από κόμματα, που θα εκφράζει το σύνολο του Ελληνισμού. Γι’ αυτό έκανα την πρόταση αυτή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Παπούλια, ο οποίος την απεδέχθη αμέσως. Αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία για το ότι πράγματι αυτό το εγχείρημα μπορεί να έχει επιτυχία», πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα, ο Ελληνισμός δεν έχει μόνο φοροφυγάδες ή εισφοροδιαφεύγοντες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων χαρακτηρίζεται από το φιλότιμο, από αρχές, αξίες και αγάπη για την πατρίδα. Είμαι αισιόδοξος», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Η διαδικασία για το «Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας»
Μετά από συνεννόηση του Προέδρου της Βουλής με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προκρίθηκε η ακόλουθη λύση για τη δημιουργία:
• Ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, με πράξη του Διοικητή της, κατόπιν σχετικής επιστολής του Προέδρου της Βουλής.
• Πρόβλεψη στην πράξη σύστασης ότι ο λογαριασμός θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου για την κάλυψη του δημόσιου χρέους της χώρας.
• Με την ίδια πράξη θα ορίζονται οι διαχειριστές του λογαριασμού (υποδεικνυόμενοι ανά ένας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Διοικητή της Τράπεζας), οι οποίοι θα έχουν την αυστηρώς καθορισμένη αρμοδιότητα να εντέλλονται τις οικείες πράξεις μεταφοράς των χρηματικών ποσών από τον ειδικό λογαριασμό στο λογαριασμό για την κάλυψη του δημόσιου χρέους.
• Κάθε πολίτης θα μπορεί να συνεισφέρει στο λογαριασμό καταθέτοντας το σχετικό ποσόν σε οποιαδήποτε τράπεζα, απ’ όπου και θα διαβιβάζεται αυτό με έμβασμα απαλλαγμένο εξόδων.
• Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δημιουργίας του ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος.

No comments: