Η Ουγγαρία είναι μια χώρα που υπόσχεται κάποιες από τις πλέον ελκυστικές αποδόσεις μετοχών μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έχουν λάβει οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ, δηλώνει ο Σον Τζέιμσον, στρατηγικός επενδυτής μετοχών σε αναδυόμενες αγορές της BlackRock, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, σε συνέντευξη που έδωσε στην «Κ». Η εφαρμογή άμεσων και σκληρών μέτρων στον δημόσιο τομέα σε συνδυασμό με τη διατήρηση των φορολογικών συντελεστών σε χαμηλά επίπεδα αναμένεται να οδηγήσουν την οικονομία σε -έστω και μικρό- δημοσιονομικό πλεόνασμα. Ο κ. Τζέιμσον θεωρεί ότι η παγκόσμια κρίση θα είχε πάρει διαφορετική -πολύ χειρότερη- τροπή εάν το Πεκίνο δεν είχε κινηθεί εγκαίρως στη στήριξη της εγχώριας οικονομίας με 585 δισ. δολάρια. Για τον ίδιο, η Τουρκία είναι ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς οι ειδήσεις σε «τίτλους» μπορεί να είναι θετικές, αλλά υποβόσκουν ανησυχίες για την οικονομία.
– Γιατί ξεχωρίζετε την Ουγγαρία από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπη που δέχτηκαν οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ;
– Κατ’ αρχήν, η κυβέρνηση αποφάσισε με το ξέσπασμα της κρίσης την άμεση εφαρμογή μέτρων λιτότητας, παρά το πολιτικό κόστος μιας αντιλαϊκής πολιτικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα. Αναγνώρισε την αναγκαιότητα εφαρμογής των μέτρων που είχε συστήσει το ΔΝΤ, αλλά, παράλληλα, κράτησε χαμηλά τους φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι είναι ίσως οι χαμηλότεροι μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.
– Τι προβλέπετε για τη συγκεκριμένη οικονομία;
– Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, έστω και αμυδρό. Αλλά υπάρχουν ισχυρότερες οικονομίες που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε υψηλά ελλείμματα. Τελικά, η Ουγγαρία αν και «παγιδεύτηκε» νωρίτερα στην ύφεση, αντέδρασε γρήγορα σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία.
– Σε τι θέση βρίσκεται η Ρωσία σήμερα;
– Υπάρχουν περιθώρια μείωσης των επιτοκίων, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ του 7% με 8%, ένα σχετικό χαμηλό επίπεδο σε ιστορικούς όρους. Και πιστεύουμε πως η οικονομία θα κινηθεί φέτος σε ρυθμό ανάπτυξης 5% έναντι των επικρατέστερων εκτιμήσεων για 3,2%. Ιδιαίτερα ελκυστικές είναι, επιπροσθέτως, οι αποτιμήσεις των μετοχών στον κλάδο ενέργειας, αλλά και σε τράπεζες ή εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων. Αυτό που συνέβη στη Ρωσία είναι ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες-ολιγάρχες της χώρας αναγκάστηκαν σε μαζική ρευστοποίηση των θέσεών τους στο χρηματιστήριο όταν εξαπλώθηκε η χρηματοπιστωτική κρίση, με τις μετοχές να βυθίζονται σε πολύ χαμηλά και άρα ελκυστικά επίπεδα.
– Ποια θέση στη λίστα των προτιμήσεών σας καταλαμβάνει η Τουρκία;
– Αποφύγαμε την Τουρκία από τον Ιούλιο-Αύγουστο, ιδιαίτερα τις τράπεζες, μια κίνηση που ίσως ήταν πρώιμη. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν υπάρξει θετικές ειδήσεις σε «τίτλους» αλλά υποβόσκουν προβλήματα που μας κάνουν επιφυλακτικούς. Ο πληθωρισμός είναι πάντα πηγή ανησυχίας, όπως και η πολιτική αστάθεια στη χώρα. Και η συμφωνία με το ΔΝΤ παραμένει σε εκκρεμότητα. Βεβαίως, έχουμε επενδύσει σε ορισμένους κλάδους, όπως τις τηλεπικοινωνίες. Παρακολουθούμε στενά την Εθνική Τράπεζα σ’ ό,τι αφορά την εξαγορά της Finansbank, καθώς αποτελεί πολύτιμο σημείο αναφοράς για να αξιολογήσουμε τις συνθήκες στην τουρκική αγορά.
– Ολοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μια δυναμική ανάκαμψη της Κίνας. Παίζει τόσο κρίσιμο ρόλο στην τύχη της παγκόσμιας οικονομίας;
– Να το θέσω διαφορετικά. Εάν δεν είχαν εφαρμοστεί τα γιγάντια μέτρα στήριξης της οικονομίας από το Πεκίνο, τότε τα πράγματα στον κόσμο θα ήταν πολύ διαφορετικά.
Αποδίδει το πακέτο 25 δισ. δολ. του ΔΝΤ
Για τον κ. Τζέιμσον, στρατηγικό αναλυτή της BlackRock, η κρίση που ξέσπασε στην παγκόσμια οικονομία ήταν διδακτική για τους επενδυτές, καθώς πλέον θα επικεντρώνονται σε παράγοντες που κάποτε δεν έπαιζαν ρόλο στις επιλογές τους, όπως είναι η έκθεση των εταιρειών στις αγορές πίστωσης ή ο πληθωρισμός μιας χώρας. Οπως δήλωσε, παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η οικονομία της Ουγγαρίας.
Το πακέτο διάσωσης που χάραξαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ύψους 25 δισ. δολαρίων και πλέον, αποτέλεσε την πρώτη φορά που κράτος-μέλος της Ε.Ε. λαμβάνει κεφάλαια οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ. Η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας αύξησε τον Οκτώβριο του 2008 τα επιτόκια κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 11,5%, για να αναχαιτίσει την ελεύθερη πτώση του φιορινιού.
Εκτοτε, όμως, ακολούθησαν σταδιακές μειώσεις, με αποτέλεσμα να κυμαίνονται σήμερα στο 5,75%, δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο από την πτώση του κομμουνισμού, με την κεντρική τράπεζα να θεωρεί ότι έχει αποτραπεί ο κίνδυνος αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων.
No comments:
Post a Comment