Μείζονα ανατροπή καταγράφεται στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς αντιστρέφεται η συνήθης τάση των επενδυτών να εμπιστεύονται περισσότερο τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου από εκείνα των επιχειρήσεων - ένα φαινόμενο που όπως τονίζουν αναλυτές είναι εξαιρετικά σπάνιο. Την προτίμησή τους έχουν πλέον εταιρικά ομόλογα όπως εκείνα της εταιρείας του Γουόρεν Μπάφετ Berskhire Hathaway.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες του Bloomberg, οι τίτλοι διετούς διάρκειας που εξέδωσε τον Φεβρουάριο η Berkshire Hathaway έχουν απόδοση κατά 3,5 μονάδες βάσης μικρότερη από εκείνη των αντίστοιχων διετών τίτλων του αμερικανικού δημοσίου. Και δεν είναι μόνον η εταιρεία του κ. Μπάφετ που έχει την προτίμηση των επενδυτών. Ομόλογα που λήγουν τον Αύγουστο του 2012 και έχουν εκδοθεί από την P&G, τη μεγαλύτερη εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων στον κόσμο, έχουν απόδοση έξι μονάδες βάσης χαμηλότερη από εκείνη των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.
Η Moody’s Investors Service προβλέπει πως η αμερικανική κυβέρνηση θα καταβάλει φέτος πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων της για την εξυπηρέτηση του χρέους της από οποιαδήποτε άλλη χώρα με βαθμολογία ΑΑΑ πλην της Βρετανίας. Σε σχετική της ανακοίνωση, μάλιστα, η Moody’s υπολογίζει ότι το αμερικανικό κράτος θα δαπανήσει φέτος περί το 7% των εσόδων από φόρους για τόκους, και σχεδόν το 11% το 2013, με αποτέλεσμα να πλησιάζει επικινδύνως προς την απώλεια της πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ. Οπως τόνισε στο Bloomberg ο Πιερ Καϊλετάου, γενικός διευθυντής Διαχείρισης Κρατικών Ομολόγων στη Moody’s του Λονδίνου, οι δύο οικονομίες «ενεπλάκησαν σε μια κρίση, ενώ έχουν πολύ μεγάλη μόχλευση». Ο ίδιος προειδοποιεί μάλιστα πως «πρέπει να προχωρήσουν σε προσαρμογές ώστε να σταθεροποιήσουν τις αγορές χωρίς να αναστείλουν την ανάπτυξη».
Οπως, άλλωστε, τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, οι ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν «οξείες προκλήσεις» στην κάλυψη του δημοσίου χρέους τους, και τα έκτακτα μέτρα τόνωσης της οικονομίας τους δεν τις βοηθούν να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα σε συνετά επίπεδα. Ο κ. Λίπσκι αναφερόταν ευρύτερα στις χώρες του G7 που με εξαίρεση τον Καναδά και τη Γερμανία αναμένεται να εμφανίσουν ποσοστό χρέους κοντά ή και άνω του 100% το 2014.
________________
Kαι είναι κατανοητό το γιατί: τα κράτη ..πτωχεύουν, ο εταιρείες όχι! (γιατί τα κράτη πριν πτωχεύσουν τις σώζουν!)
No comments:
Post a Comment