Η πτώση της ζήτησης οδήγησε την πολυεθνική Ρhilip Μorris να διακόψει προσωρινά τις εργασίες τού εργοστασίου της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο
Την οικονομική κρίση που έχει επιφέρει μείωση της κατανάλωσης επικαλείται η Ρhilip Μorris για να αιτιολογήσει την απόφασή της να κλείσει για δύο ημέρες αυτή την εβδομάδα το εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο. Οπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, το 2009 ο κύκλος εργασιών υποχώρησε σε σχέση με το 2008, αλλά η πτώση αυτή γιγαντώθηκε τους δύο πρώτους μήνες του 2010, για αυτό και η διοίκηση προχώρησε στην απόφαση για προσωρινή παύση των εργασιών μέχρι να ανακάμψουν οι παραγωγικές της ανάγκες.
Οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να λάβουν μέρος της κανονικής τους άδειας. Η διοίκηση της πολυεθνικής στο τέλος της εβδομάδας θα αποφασίσει αν το μέτρο θα ισχύσει και για τις επόμενες εβδομάδες. Η εταιρεία απασχολεί στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου 850 εργαζομένους, αλλά το μέτρο αφορά τους εργάτες στις γραμμές παραγωγής, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 700, και όχι τους διοικητικούς υπαλλήλους.
Το ανησυχητικό είναι ότι η Παπαστράτος δεν έχει περάσει ακόμη στα τσιγάρα της την αύξηση του φόρου κατανάλωσης, γεγονός που προϊδεάζει για ακόμη δυσκολότερες ημέρες, αφού το πακέτο των 3,20 ευρώ θα «σκαρφαλώσει» στα 3,80 ευρώ.
Η Παπαστράτος, βιομηχανία-σύμβολο για την ελληνική οικονομία, εξαγοράστηκε το 2003 από την πολυεθνική Ρhilip Μorris. Η πολυεθνική είχε αποκτήσει από την οικογένεια Αβέρωφ το 75% καταβάλλοντας 363 εκατ. ευρώ και μαζί με τη δημόσια πρόταση που ακολούθησε και τη διαγραφή της μετοχής από το Χρηματιστήριο Αθηνών το τίμημα προσέγγισε τα 480 εκατ. ευρώ.
Η επένδυση της Ρhilip Μorris θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες επενδύσεις ξένης εταιρείας στην Ελλάδα, αφού η Παπαστράτος όλα αυτά τα χρόνια εμφανίζει υψηλή κερδοφορία και γεμίζει με μερίσματα τα ταμεία της μητρικής στην Ελβετία. Μάλιστα, η επένδυση της Ρhilip Μorris, επειδή έγινε το 2003, συγκρίνεται άμεσα και με την είσοδο της Societe Generale στη Γενική Τράπεζα, αλλά και της Credit Αgricole στην Εμπορική Τράπεζα ένα χρόνο αργότερα. Οπως είναι γνωστό, και τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν να δουν κέρδη στον ισολογισμό τους εδώ και πολλές χρήσεις.
Το 2008, οπότε υπάρχουν τα τελευταία επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, ο καθαρός τζίρος της καπνοβιομηχανίας (πλην φόρων και ΦΠΑ) διαμορφώθηκε στα 298 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 73 εκατ. ευρώ. Λίγο περισσότερα (77 εκατ. ευρώ) ήταν το 2007, ενώ κερδοφόρες ήταν και οι χρήσεις του 2004, του 2005 και του 2006. Για αυτό και η Ρhilip Μorris αποφάσισε να επενδύσει άλλα 100 εκατ. ευρώ για να στηθεί νέα, υπερσύγχρονη μονάδα στον Ασπρόπυργο, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, και να μείνει προς αξιοποίηση η ιστορική έδρα που βρίσκεται σε γήπεδο 20 στρεμμάτων στον Πειραιά.
Η νέα μονάδα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις που εκτείνονται σε 40.000 τ.μ.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=19&artid=317858&dt=02/03/2010
_______________
Εάν κάποιοι συναγωνίζονται διαχρονικά τις τράπεζες σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων αυτοί είναι οι καπνοβιομήχανοι.
Παλαιότερα νούμερα που θυμάμαι, και είναι μέσοι όροι ας γράψω σαράντα (40) ετών, σε ανεπτυγμένες οικονομίες: 21% οι καπνοβιομήχανοι και 20% οι τράπεζες...
Εάν η εγχώρια καπνοβιομηχανία είναι σε τέτοια θέση σήμερα...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment