Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την ιδέα της ίδρυσης ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, δηλώνει ο επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, που κυκλοφορεί αύριο, Δευτέρα.
«Η Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει ένα τέτοιο ευρωπαϊκό όργανο, το οποίο θα έχει την υποστήριξη των μελών της ευρωζώνης», σημειώνει στις δηλώσεις του στην εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι οι βοήθειες που θα εγγυάται το ταμείο αυτό θα πρέπει «να συνδέονται με αυστηρούς όρους».
«Συνεργαζόμαστε στενά πάνω στο ζήτημα αυτό με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ», προσθέτει ο Ρεν.
Πολλοί πολιτικοί υπεύθυνοι στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζο Ναπολιτάνο και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ίδρυσης ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου μετά την κρίση της ελληνικής οικονομίας.
«Για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, χρειαζόμαστε έναν θεσμό που θα διαθέτει την εμπειρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ανάλογες εξουσίες επέμβασης», δηλώνει στη σημερινή Welt am Sonntag ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε τον Φεβρουάριο να παρουσιάσει «προσεχώς» προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και την επίβλεψη των εθνικών οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών.
Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters
_________________
Έχουμε πλέον και την Ιταλία...
Η Ελλάδα όντως γίνεται πειραματόζωο: το ΕΝΤ θα εξασκηθεί επάνω στην Ελλάδα.
Συνήθως η πρώτη φορά είναι υπερβολική είτε πάνω είτε κάτω. Λογικά, επειδή είναι η πρώτη φορά, η εγχώρια κυβέρνηση θα έχει αυξημένη ευθύνη να διαλέξει - και όχι να της επιβάλλονται μονομερώς και χωρίς άλλη δυνατότητα - εκείνη τα μέτρα που θα θεωρεί ότι πρέπει να επιβληθούν. Το παράδειγμα της μείωσης όλων των επιδομάτων κατά 30% αντί επιβολής κατάργησης πχ του 13ου μισθού, όπως συνήθως επιτάσσει ως πρώτο μέτρο το ΔΝΤ, είναι ενδεικτικό. Ο θεός της Ελλάδας;
Στη συνέχεια (ΠΣΑ 2010-2012) υπάρχει η γνωστή "νεοφιλελεύθερη" ατζέντα: ασφαλιστικό, εργασιακά, συνταξιοδοτικό, σύστημα υγείας, εκπαίδευση, κλειστά επαγγέλματα, δημόσια διοίκηση, κλπ.
Μετά την συνάντηση με τη Μέρκελ δόθηκε στη δημοσιότητα ένα κείμενο για τη "διεύρυνση των διμερών σχέσεων σε ένα εκτεταμένο πεδίο οικονομικής-βιομηχανικής συνεργασίας" που μοιάζει με το τι ενδιαφέρει τη Γερμανία στην Ελλάδα.
Ο Σαρκο-ζεί τι έλαβε;
Αύριο, τόσο το ΧΑ, όσο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και βέβαια στα σπριεντς, λογικά, θα έχουμε μια αποτύπωση του τι ακριβώς συνέβει την Παρασκευή και σήμερα. Θα έχει ενδιαφέρον ποιος και τι και πόσο.
Αλλά το ενδιαφέρον θα είναι περισσότερο στα σπριέντς και στα €24δισ. που θα δανειστεί ο ΟΔΔΗΧ τους επόμενους 2,5 μήνες. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να θυμηθούμε πόσο ακριβά πληρώσαμε το 1821: τα "δάνεια της Αγγλίας" αποπληρώθηκαν στο τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα, 150 χρόνια μετά, ένα εγχώριο ρεκόρ που ελπίζουμε να μείνει αξεπέραστο.
No comments:
Post a Comment