12.3.10

Συστάσεις από ΟΟΣΑ για μεταρρυθμίσεις

Τη μείωση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και τη χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων, συστήνει σε έκθεσή του για τις μεταρρυθμίσεις ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προς την Ελλάδα.

Πρόκειται για μέτρα τα οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα συναντήσουν ισχυρές αντιδράσεις, καθώς ήδη οι πολίτες βιώνουν σημαντικές περικοπές δαπανών. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, πρέπει παγκοσμίως να υπάρξουν δράσεις για την αύξηση της απασχόλησης, του ανταγωνισμού και της δίκαιης φορολόγησης προκειμένου οι οικονομίες να περάσουν σε φάση διαρκούς ανάπτυξης, ενώ ο Οργανισμός αφήνει μετεξεταστέα την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Οπως σημειώνει στην έκθεσή του, οι μόνες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει αφορούν την ενέργεια και τις μεταφορές.

Επίσης, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως όλες οι κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν υπερβολικά ελλείμματα θα πρέπει να αναζητήσουν κέρδη από την περικοπή δαπανών, ειδικότερα στους τομείς της παιδείας και της υγείας και να αποφύγουν «επιβλαβείς» εργασιακούς και κεφαλαιακούς φόρους. «Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο το φάσμα του ΟΟΣΑ πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες που γίνονται για την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών αγορών», αναφέρεται στην έκθεση.

Με δεδομένο ότι οι κυβερνήσεις ήδη συζητούν και αρχίζουν να εφαρμόζουν την απόσυρση των μέτρων στήριξης, ο διεθνής οργανισμός κρούει τον κώδωνα ότι τώρα είναι η ώρα για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τις οικονομίες να μην επηρεαστούν από τη στέρηση της ρευστότητας.

Ανταγωνισμός

Ο ΟΟΣΑ προτάσσει ότι τα κράτη πρέπει να προωθήσουν τη ρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα, χωρίς, όμως, να πλήξουν τον ανταγωνισμό. Τονίζεται ότι η σωστή επίβλεψη του τομέα μπορεί ακόμα και να μειώσει το κόστος δανεισμού τόσο για νοικοκυριά, όσο και για επιχειρήσεις.

Εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα, και αυτό διότι οι επενδύσεις έχουν καταστεί υψηλότερου ρίσκου για τις επιχειρήσεις. Επίσης, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα παρατηρηθεί κατά μέσο όρο 3% απώλεια του ΑΕΠ σε όλες τις χώρες-μέλη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_11/03/2010_393720

No comments: