5.3.10

Επιφυλακτική η Citi για τις ελληνικές μετοχές

Παρατεταμένη οικονομική εξασθένηση «βλέπει» η Citigroup για το ελληνικό χρηματιστήριο, εκτιμώντας ότι είναι πολύ νωρίς για θετικές εκτιμήσεις όσον αφορά στα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής αγοράς μετοχών, ακόμη και στην περίπτωση που επαληθευτούν τα σενάρια διάσωσης.

Πιστή στις εκτιμήσεις Ιανουαρίου, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η αμερικανική τράπεζα προτείνει «αγορά» για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα. Ελκυστική χαρακτηρίζει την αποτίμηση της ΔΕΗ, ενώ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι ο ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα θα είναι από τους κερδισμένους σε περίπτωση διάσωσης της Ελλάδας από τη Γερμανία.

Στην τελευταία της έκθεση, η Citi υποστηρίζει ότι το χειρότερο σενάριό της – δηλαδή οι πιθανότητες 30% που έδινε στην αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης – «αποκρυσταλλώθηκε», χωρίς ωστόσο να έχει προεξοφληθεί από τις αγορές.

Επιπλέον, είχε προβλέψει την αναγκαιότητα δρομολόγησης αυστηρότερων μέτρων που θα οδηγήσουν σε σημαντική και παρατεταμένη οικονομική εξασθένιση. Όσον αφορά στην εξασθένηση, η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει ότι τα χειρότερα έπονται, χαρακτηρίζοντας «υπεραισιόδοξες» τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2010, καθώς πριν τη λήψη των νέων μέτρων η Citi προέβλεπε συρρίκνωση 1,3%.

Την άποψη, ότι το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα δεν έχει ακόμη προεξοφληθεί στις αγορές, η Citi τη στηρίζει στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, το P/E της Ελλάδας κυμαίνεται στο 12x 2010E. Παρ’ όλα αυτά, το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε μόνο κατά 2% και κατά 4% σε σύγκριση με την Ευρώπη (6%), κυρίως χάρη στο πρόσφατο ράλι του 8% που πυροδότησαν οι ελπίδες για διάσωση. Μετά τον Ιανουάριο, η Citi «ψαλίδισε» τις εκτιμήσεις της για το EPS του 2010 κατά 20% περίπου, ενώ επιφυλάσσεται και για νέα μείωση.

Όπως υποστηρίζει, το παράδειγμα της Ιρλανδίας υποδεικνύει ότι σε πενταετή ορίζοντα η ελληνική αγορά μετοχών θα υπολείπεται σε αποδόσεις της ευρωπαϊκής σε μεγαλύτερο βαθμό από το σημερινό. Επιπλέον, στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η αγορά μετοχών συνέχισε να υποαποδίδει σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν και τα οποία οδήγησαν σε ανάκαμψη στην αγορά ομολόγων.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1785930

No comments: