22.3.10

M.L.: Ποιος θα σώσει την Ελλάδα;

Αν δεν είχε ειπωθεί τίποτα απολύτως, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Η ‘φασαρία’ περί πιθανής προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ και τα σχόλια από το Βερολίνο ότι η Γερμανία θα προτιμούσε να αναλάβει κεντρικό ρόλο το ΔΝΤ έχουν δώσει στην αγορά την εντύπωση ότι η Ευρώπη δε μπορεί να διαμορφώσει κοινή θέση απέναντι στο ζήτημα της Ελλάδας», σχολιάζει σε έκθεσή της με ημερομηνία 19 Μαρτίου 2010 η Bank of America – Merrill Lynch.

«Ως αποτέλεσμα, η πορεία συρρίκνωσης των spreads των ελληνικών ομολόγων διεκόπη την προηγούμενη εβδομάδα», σχολιάζει η έκθεση. «Αυτό από μόνο του δεν βοηθάει. Μετά από μία σημαντική συρρίκνωση του spread η Ελλάδα πιθανότατα θα ήταν σε θέση -και πρόθυμη- να δανειστεί από τις αγορές. Όσο υψηλότερα όμως διαμορφώνεται το spread, τόσο πιο πιθανό είναι η χώρα να ζητήσει επισήμως οικονομική στήριξη», αναφέρει ο οίκος.

«Η Ελλάδα έχει κάνει όλη τη ΄δύσκολη δουλειά΄ για το 2010 κατά τη γνώμη μας». «Μετά τη δημοσιονομική σύσφιξη κατά 3% του ΑΕΠ στις αρχές του έτους, το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τους νόμους για την περιστολή των δαπανών και την αύξηση των φόρων, που αντιστοιχούν σε επιπλέον 2% του ΑΕΠ».

Έχοντας να καταβάλει λόγω λήξεως ομολόγων περίπου 8,2 δισ. ευρώ στις 20 Απριλίου 2010 και 8,4 δισ. ευρώ στις 19 Μαΐου 2010, η Ελλάδα θέλει να περιορίσει το κόστος του δανεισμού της γρήγορα. Η Ελλάδα προφανώς αισθάνεται ότι έχει το δικαίωμα να ζητήσει οικονομική βοήθεια, σε περίπτωση που το spread των ομολόγων της έναντι των γερμανικών δεν υποχωρήσει σύντομα στα επίπεδα των ιρλανδικών. Εξάλλου, η Ελλάδα έχει ήδη εγκρίνει δύο σκληρά «τύπου ΔΝΤ» μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά προς το παρόν λαμβάνει μόνο λεκτική στήριξη, χωρίς οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. ή το ΔΝΤ».

«Παρά τα όσα έχουν προηγηθεί σε επίπεδο διαβουλεύσεων μέχρι σήμερα, οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει τις πολιτικές αποφάσεις για το ποια λύση θα προτιμηθεί και κάτω από ποιες συνθήκες θα βοηθήσουν την Ελλάδα».

Η Bank of America – Merrill Lynch σχολιάζει επίσης ότι η συζήτηση πλέον γίνεται σχετικά με το αποδεκτό ύψους του spread των ελληνικών ομολόγων, ενώ μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει ως ευκαιρία την επερχόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. «Αν ένα πιθανό deal καταφέρει να ρίξει τα ελληνικά spread, καλώς. Αλλιώς το ‘πακέτο’ στήριξης της Ελλάδας θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μέσα στο πρώτο μισό του Απριλίου. Φυσικά, παραμένει μία σημαντική πιθανότητα το ΔΝΤ να γίνει ο ‘σωτήρας’ της Ελλάδας, αν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν οι ηγέτες της Ε.Ε. Μία πιθανή φόρμουλα θα ήταν η κοινή παρέμβαση των χωρών του Eurogroup και τυ ΔΝΤ προς στήριξη της Ελλάδας», επισημαίνει ο οίκος, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι η Κομισιόν και το ΔΝΤ προσέφεραν από κοινού στήριξη σε χώρες μη-μέλη της Ε.Ε., όπως η Ουγγαρία και η Λετονία.

http://www.capital.gr/News.asp?id=930360

No comments: