Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα και να ζητήσει οικονομική βοήθεια, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο που «τεχνικά» έχει ήδη ολοκληρωθεί από την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Την εξήγηση αυτή δίνουν τα τελευταία 24ωρα κοινοτικοί αξιωματούχοι απαντώντας στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων για το αν και πώς θα στηριχθεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την αντιμετώπιση των πιέσεων από τα υψηλά spreads των ελληνικών ομολόγων.
Πρόκειται για πολιτική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης πλέον και όχι μόνο για τις επιφυλάξεις κυβερνήσεων όπως π.χ. η γερμανική που αντιμετωπίζει αντιδράσεις στο εσωτερικό της.
Από την πλευρά της Αθήνας η μόνιμη επωδός σε κάθε αναφορά στο ζήτημα αυτό είναι ότι «εμείς δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια αλλά στήριξη για την μείωση των επιτοκίων δανεισμού...».
Η διελκυστίνδα αυτή είναι πολύ πιθανό ότι θα βρει κάποιο διέξοδο σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup όπου από πλευράς Αθήνας ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει το επιπλέον πακέτο μέτρων το οποίο θα γίνει αποδεκτό με την δέσμευση ότι θα συνοδευτεί μέσα στον Μάιο με μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το εργασιακό με στόχο τη μεσομακροπρόθεσμη αποκλιμάκωση του χρέους.
Ο Επίτροπος Όλι Ρέν σε δηλώσεις του στους F.T. υποστήριξε ότι "εάν η Ελλάδα αποτύχει, και εμείς θα αποτύχουμε. Αυτό θα προκαλέσει σοβαρή και μόνιμη καταστροφή στην αξιοπιστία της Ε.Ε.".
Την ίδια στιγμή όμως η Γαλλίδα υπουργός οικονομικών κ. Λαγκάρντ με δηλώσεις επίσης στους F.T. τονίζει ότι: "Αυτή τη στιγμή (σ.σ. η Ελλάδα) δεν χρειάζεται βοήθεια. Ήταν ικανή να αντλήσει επιτυχημένα κεφάλαια και ίσως με οικονομικούς όρους οι οποίοι δεν ήταν απόλυτα αδικαιολόγητοι. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές έχουν διάθεση για αγορά ελληνικού χρέους. Ως εκ τούτου, δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη για βοήθεια...».
Από την άλλη, ο κ. Jose Manuel Barroso, πρόεδρος της Κομισιόν, με δηλώσεις του από την περασμένη εβδομάδα διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός στήριξης διαμορφώνεται με τρόπο που θα απαλλάσσει τις κυβερνήσεις (κυρίως τη Γερμανική) από δεσμεύσεις ευθείας ανάληψης χρέους.
Ο μηχανισμός αυτός συζητήθηκε σε τεχνικό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα με την συμμετοχή και Ελλήνων αξιωματούχων αλλά όπως διευκρίνισε αρμόδιος κοινοτικός παράγοντας «δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί αν η Αθήνα δεν αναλάβει την ευθύνη να το ζητήσει ευθέως...». Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος παράγοντας αρνήθηκε να διευκρινίσει στο Capital.gr αν το να ζητήσει η Αθήνα την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού συνοδεύεται με ανάληψη πρόσθετων δεσμεύσεων ή όχι.
Σε κάθε περίπτωση πάντως σήμερα στο Eurogrοup και αύριο στο ΕΚΟΦΙΝ αναμένεται να εγκριθεί το πακέτο μέτρων που έχει παρουσιασθεί από την Αθήνα. Η κρίσιμη ημερομηνία παραμένει όμως αυτή του Μαΐου (17/5) όταν η τριμερής Επιτροπή Εποπτείας θα κοινοποιήσει την Έκθεση της για το πώς υλοποιείται το συνολικό πρόγραμμα μέτρων που έχει δρομολογηθεί σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα νομοθετηθούν μέχρι τότε όσο αφορά το ασφαλιστικό και το εργασιακό.
Γερμανία: "Πολιτική απόφαση" η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα
Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στις Βρυξέλλες σήμερα δεν θα οδηγήσει σε "πολιτική απόφαση" για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Christoph Steegmans διευκρίνισε ότι η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης αποτελεί πολιτική απόφαση και δεν είναι κάτι που οι υπουργοί θα κάνουν στην τακτική τους συνάντηση σήμερα και αύριο, Τρίτη.
http://www.capital.gr/News.asp?id=925417
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment