Λύσεις που επίσης θα μπορούσαν να παρασχεθούν από την ΕΚΤ είναι η χρονική παράταση στη διατήρηση του ορίου «ΒΒΒ-» ως την κατώτερη αξιολόγηση των ομολόγων που κάνει δεκτά η ΕΚΤ ως ενέχυρο για να δανείσει τις τράπεζες καθώς και διευκολύνσεις σχετικά με το βαθμό αξιολόγησης με τον οποίο θα γίνονται δεκτές από την ΕΚΤ οι καλυμμένες ομολογίες προς διευκόλυνση άντλησης κεφαλαίων από την ΕΚΤ.
Οι αμφιβολίες για την ικανότητα αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους δίνουν τροφή στο δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει στην ΕΕ προς αναζήτηση λύσης. Όπως εκτιμούν αναλυτές εκείνο που ανέδειξε η κρίση χρέους στην Ελλάδα είναι τελικά η αδυναμία της ευρωζώνης να στηρίξει τα μέλη της σε περιόδους κρίσης, απουσία των κατάλληλων μηχανισμών θεσμικού χαρακτήρα.
Έτσι εντείνονται οι πολιτικές πιέσεις προς την ΕΚΤ να αναλάβει δράση δημιουργώντας «πλέγμα» προστασίας και απόκρουσης των κερδοσκοπικών πιέσεων προς τα ευρωπαϊκά κράτη ? μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Μία θεσμική αναδόμηση τέτοιου τύπου θα αποτελούσε χρυσή τομή, αφού δεν θα είχε χρηματικό κόστος για τους προϋπολογισμούς, κυρίως της Γερμανίας, η ηγεσία της οποίας αντιμετωπίζει και τις ισχυρότερες αντιδράσεις στο εσωτερικό για το ενδεχόμενο στήριξης της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου, που βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη, είναι η πρόταση που διατύπωσε χθες ο Βέλγος Πρωθυπουργός κ. Y. Leterme για τη σύσταση ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών ή Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στην ευρωζώνη, για την αντιμετώπιση προβλημάτων παρομοίων με αυτά της Ελλάδας. Χωρίς να κατονομάσει την Ελλάδα ο κ. Leterme σε άρθρο του στη γερμανική έκδοση των Financial Times, τάχθηκε υπέρ της σύστασης ενός ευρωπαϊκού «ΟΔΔΗΧ» που θα είναι υπεύθυνος για την έκδοση και τη διαχείριση κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη, κατόπιν βέβαια των σχετικών συστάσεων και εγκρίσεων από τα οικονομικά επιτελεία των χωρών ? μελών, μέσω του EcoFin. Για υφιστάμενο χρέος τα κράτη ? μέλη θα συνέχιζαν να πληρώνουν διαφορετικά επιτόκια, ανάλογα με την πιστοληπτική τους αξιολόγηση, όταν όμως έληγαν τα ομόλογα θα αντικαθίστανται από κοινά ευρωπαϊκά.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=26101145
No comments:
Post a Comment