6.4.10

Σε υψηλό 17 μηνών η τιμή του πετρελαίου στα $86,5

Σε νέο υψηλό 17 μηνών διαπραγματεύεται το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ τόνωσε τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης του αργού.

Ειδικότερα, το light crude oil (συμβόλαιο Μαίου) ενισχύεται σε υψηλό 18 μηνών στα 86,5$/βαρέλι με σημαντικά κέρδη 1,6%.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2008 η τιμή του πετρελαίου άγγιξε τα 86,59 δολάρια ανά βαρέλι.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/576449/ArticleNewsWorld.aspx

_____________________

Όπως έγραψα πριν έξι (6) μήνες αλλά και παλαιότερα, το πετρέλαιο χρησιμεύει ως ο απόλυτος δείκτης πρόβλεψης ύφεσης: η αύξηση της τιμής του και μάλιστα όταν είναι ραγδαία υποδηλώνει ύφεση και μάλιστα τη σφοδρότητά της.

Τέλη Οκτωβρίου είχε ολοκληρώσει ένα ράλλυ προς τα $80.
Αρχές Γενάρη ακόμα βολόδερνε στα $80 και λίγο επάνω από αυτά. Τότε, "Άνοδο των τιμών πετρελαίου στα 90 δολάρια το βαρέλι αυτό το τρίμηνο και στα 100 δολάρια μέχρι τα τέλη της χρονιάς αναμένει ο Τζεφ Ρούμπιν, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της CIBC World Markets, ο οποίος είχε προβλέψει σωστά το ράλι του «μαύρου χρυσού» τη δεκαετία που μόλις τελείωσε. Σύμφωνα με τον Ρούμπιν, η ραγδαία αύξηση της ζήτησης στην Ασία και τη Μέση Ανατολή θα στρέψει τους καταναλωτές σε ακριβότερες μη συμβατικές πηγές ενέργειας, όπως η πετρελαϊκή άμμος."
Ένα μήνα μετά, αρχές Φλεβάρη, το πετρέλαιο έπεσε προς τα $70.
Από τότε φτάσαμε στις αρχές Απρίλη, όπου είχαμε μετά από 17 μήνες άνοδο στα $86.

Σημειώνεται ότι μολις ξεκινάει η περίοδος χαμηλότερης κατανάλωσης από πλευράς νοικοκυριών του βορείου ημισφαιρίου. Ότι σημαίνει αυτό.

Εάν τα πράγματα συμβαδίζουν με τα παλαιότερα γνωστά θα πρέπει να υπάρξει και μια κίνηση στο δολλάριο. Και αυτή είναι που θα κρίνει τα πράγματα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

No comments: