15.5.10

Σταρκ: Απρόβλεπτες οι συνέπειες των αγορών

«Όταν οι αγορές τρελαίνονται, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες (...) Οι πολιτικοί χρειάστηκε να λάβουν ταχέως μέτρα για να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν τις αρνητικές εξελίξεις», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Γερμανός οικονομολόγος υποστήριξε ακόμη πως «υιοθετώντας ένα πακέτο διάσωσης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της ελληνικής κρίσης και σε άλλα κράτη της ζώνης του ευρώ, «το μόνο που κάναμε είναι να κερδίσουμε χρόνο, τίποτα περισσότερο».

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η διαδικασία των κυρώσεων εναντίον των κρατών που παραβιάζουν τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας πρέπει να αποπολιτικοποιηθεί.

Αναφέρει μάλιστα το παράδειγμα της κυβέρνησης του Γκέρχαρντ Σρέντερ, η οποία κατάφερε να γλιτώσει από μια διαδικασία για παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας το 2003, χάρη σε πολιτικές πιέσεις, ως έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Στάρκ υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξε καμία πολιτική πίεση προς την Τράπεζα, όταν αυτή ανέφερε πρόσφατα ότι έτοιμη να αγοράσει ομόλογα του δημοσίου.

«Η ανεξαρτησία μας δεν έχει επηρεαστεί», ανέφερε, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα «προσωρινά που θα είναι νόμιμα στη χειρότερη περίπτωση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, και τα οποία πρέπει να επαναξιολογούνται διαρκώς».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γερμ. Πρακτορείο

No comments: