23.5.10

Πόσο χαμηλότερα μπορεί να υποχωρήσει το ευρώ;

Περαιτέρω πτώση του ευρώ, που θα έφτανε ακόμα και στο parity (1 προς 1), έναντι του δολαρίου, προβλέπουν κάποιοι αναλυτές, επικαλούμενοι την κρίση χρέους που πλήττει την Ευρώπη.

Με νέες εκθέσεις τους την προηγούμενη εβδομάδα οι UBS, BNP Paribas και Commerzbank υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για τη δύναμη του ευρώ έως το τέλος της χρονιάς. Πιο απαισιόδοξη εμφανίζεται η ομάδα ανάλυσης της γαλλικής τράπεζας BNP. Στην έκθεσή της αναφέρει ότι βλέπει ισοδυναμία ευρώ - δολαρίου έως το Μάρτιο του 2011, αφού «οι προοπτικές του ευρωπαϊκού νομίσματος παραμένουν ομιχλώδεις».

Το κόστος διασφάλισης του μέλλοντος του ευρώ αποδεικνύεται εξαιρετικά υψηλό, όπως φαίνεται από το μέγεθος του πακέτου, και υπάρχουν πολλές αρνητικές επιπλοκές ως προς αυτό», γράφει ο στρατηγικός αναλυτής της επενδυτικής στο Λονδίνο, Ian Stannard. Την ίδια ώρα οι τεχνικοί αναλυτές της γερμανικής Commerzbank βλέπουν πιθανές περιοχές στήριξης του νομίσματος.

Παρ’ όλα αυτά ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης Ulrich Leucthmann αναρωτιόταν: «ποια θα είναι η χρήση τους (σ.σ. των στηριγμάτων), εάν όλοι θελήσουν να ξεφορτωθούν τα ευρώ τους φοβούμενοι ότι θα αξίζουν ακόμα λιγότερο;»! Σύμφωνα με τον ίδιο η «δημοσιονομική προσαρμογή των χωρών της Ευρωζώνης θα επιφέρει σημαντική ύφεση». Γι’ αυτό δεν βλέπει πολύ πιθανό να σταματήσει η πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Η ομάδα ανάλυσης της UBS, του μεγαλύτερου trader στην αγορά συναλλάγματος, πάλι υποβάθμισε το στόχο της για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου έως το τέλος της χρονιάς στο 1,15 δολ. από 1,30 δολ. που έδινε πριν. Θεωρεί ότι το ευρώ θα παραμείνει σε καθοδική τροχιά και το 2011, προσεγγίζοντας το 1,10 δολ.

Το ευρώ «μπορεί εύκολα να υποχωρήσει σε ισοδυναμία» με το δολάριο στο πλαίσιο ενός σεναρίου «άσχημης προσγείωσης» και ανάκαμψης από την ευρωπαϊκή κρίση των ελλειμμάτων, σύμφωνα με τη Royal Bank of Scotland. Πάντως ο αναλυτής της Alan Ruskin έχει βασικό σενάριο την υποχώρηση της ισοτιμίας με το δολάριο στο 1,14 δολ. μέχρι τα μέσα του 2011.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=84020

_________________________

Προηγούμενο ολικό ελάχιστο $0.82

No comments: