25.8.10

Εκτός ευρωπαϊκού στόχου, στο 3,5%, το έλλειμμα της Γερμανίας

Διπλασιασμό σημείωσε στο πρώτο εξάμηνο του 2010 το γερμανικό δημόσιο έλλειμμα, ξεπερνώντας το όριο του 3% που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ανήλθε στο 3,5% σύμφωνα με σημερινά επίσημα στοιχεία.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατέγραψε έλλειμμα 42,8 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, από τα 18,7 δισ. ευρώ που ήταν την ίδια περίοδο του 2009.

«Με κάποια καθυστέρηση, οι επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοοικονομικής κρίσης, αλλά τα ανάλογα κρατικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και των αγορών, φαίνονται ξεκάθαρα τώρα στους προϋπολογισμούς της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών κυβερνήσεων και των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η στατιστική υπηρεσία Destatis.

Η υπηρεσία, παράλληλα, επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις για ανάπτυξη ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου στο 2,2%, που είναι και ο ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης από την εποχή της επανένωσης των δύο Γερμανιών το 1990.

Το Βερολίνο προγραμματίζει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% έως το 2012, με τη βοήθεια ασφαλώς του πακέτου σκληρών μέτρων λιτότητας με το οποίο ευελπιστεί να εξοικονομήσει 80 δισ. ευρώ έως το 2014.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

______________________________

Όπως έχει ξαναγραφεί, πιθανότατα η τελευταία χώρα που θα μειώσει το έλλειμμά της στο κάτω από -3% εντος ΟΝΕ/ΕΕ θα είναι η Γερμανία, αντε μαζί με τη Γαλλία...

_______________________________

Eξαγωγές και επενδύσεις κινητήριος μοχλός ανάπτυξης στη Γερμανία
Oι πρώτες αυξήθηκαν κατά 8,2%, ενώ οι δεύτερες κατά 4,4%
Οι καταναλωτικές δαπάνες κατέγραψαν άνοδο 0,6%

Bloomberg, A.P., AFP

Kινητήριο μοχλό για την ισχυρή ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο αποτέλεσαν οι εξαγωγές και οι επενδύσεις. Πολύ μικρότερο ρόλο έπαιξε η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, η οποία, ωστόσο, ήταν η πρώτη από το δεύτερο τρίμηνο του 2009 και ενισχύει τις πιθανότητες να μπορέσει η κορυφαία οικονομία της Ευρωζώνης να αντεπεξέλθει στη διεθνή επιβράδυνση. Αυτό προκύπτει από τα λεπτομερή στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η γερμανική στατιστική υπηρεσία, τα οποία έπεισαν αναλυτές να παραδεχθούν ότι «η ανάκαμψη είναι πιο εύρωστη απ’ όσο πιστεύαμε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν 8,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι επενδύσεις σε εξοπλισμό αυξήθηκαν 4,4%. Οι καταναλωτικές δαπάνες κατέγραψαν άνοδο 0,6%, κάτι που οι αναλυτές χαρακτήρισαν «καλό για τα γερμανικά δεδομένα», προβλέποντας πως «όταν οι εξαγωγές χάσουν μέρος της δυναμικής τους, το δεύτερο εξάμηνο, η ιδιωτική κατανάλωση θα αναπληρώσει εν μέρει τις απώλειες». Οι κατασκευαστικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 5,2% έναντι του πρώτου τριμήνου, όταν συρρικνώθηκαν 0,7% λόγω του ασυνήθιστα κρύου χειμώνα που εμπόδισε τις εργασίες στις οικοδομές. Οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,4% και οι εισαγωγές 7%.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας επιβεβαίωσε την εκτίμηση της 13ης Αυγούστου ότι το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2%, εποχικά προσαρμοσμένο, το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας τους ταχύτερους ρυθμούς από την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, το 1991. Ωστόσο, υπό το φως της εξάρτησης των γερμανικών επιχειρήσεων από τις εξαγωγές για την τόνωση της κερδοφορίας τους, δεν παύει να προβληματίζει ο επιβραδυνόμενος ρυθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, από τις ΗΠΑ ώς ακόμα και την Κίνα και την Ινδία. Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,1%. Το 2009 είχε συρρικνωθεί κατά 4,7%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μεταπολεμική «βουτιά».

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα τελευταία στοιχεία «σημαίνουν ότι ανακτήθηκε πολύ περισσότερο (σχεδόν το 60%) της χειρότερης οικονομικής συρρίκνωσης στη μεταπολεμική ιστορία (-7,1% από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 ώς το πρώτο του 2009) ώς τα μέσα του 2010 απ’ όσο αναμέναμε». Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK) της χώρας προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 3,4%, υψηλότερη από το αναθεωρημένο 3% της κεντρικής τράπεζας και αντίστοιχη με το ρεκόρ του 2006. Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση αναμένεται να αναθεωρήσει δραστικά προς τα πάνω το 1,4% που έχει προβλέψει για τη φετινή ανάπτυξη και τα συνδικάτα προετοιμάζονται για σκληρές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς. Για το θέμα αυτό, ο Κλάους Τσίμερμαν, επικεφαλής του ινστιτούτου DIW, δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ότι «πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε προσωρινές αυξήσεις μισθών λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας στο εξωτερικό», αντί των σταθερών αυξήσεων που θα ανεβάσουν το εργατικό κόστος και θα υπονομεύσουν τη νεόκοπη ανταγωνιστικότητα.

Παρά την ισχυρή ανάπτυξη, πάντως, το έλλειμμα αυξήθηκε κατακόρυφα το πρώτο εξάμηνο του έτους, διαμορφούμενο στο 3,5% του ΑΕΠ. Ο καθαρός δανεισμός έφτασε τα 42,8 δισ., υπερδιπλάσιος από τα 18,7 δισ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, όταν το έλλειμμα είχε φθάσει μόλις το 1,5%. Με προβλέψεις για 4,5% για όλο το 2010, ακόμη και η πειθαρχημένη Γερμανία αναμένεται να παραβιάσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

No comments: