26.8.10

Roubini: Δίνει 40% πιθανότητες νέας ύφεσης

Οι ανησυχίες για εμφάνιση νέας οικονομικής ύφεσης συνεχίζουν να τρομάζουν τους επενδυτές και ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini δεν θα μπορούσε να μην δώσει τις προβλέψεις του.

Ο Roubini δίνει 40% πιθανότητες να βρεθεί σε ύφεση η αμερικανική οικονομία, ενώ παράλληλα προβλέπει ότι η αμερικανική ανάπτυξη θα κυμανθεί σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από το 1% στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

«Όλοι οι ευνοϊκοί παράγοντες του πρώτου εξαμήνου του έτους μετατρέπονται σε εμπόδια στο δεύτερο εξάμηνο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Roubini, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο πακέτο στήριξης των 814 δισ. δολαρίων, το πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων και τις φορολογικές ελαφρύνσεις για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Το καλύτερο σενάριο, σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, είναι «μία ανεμική οικονομία τύπου U για πολλά χρόνια δεδομένης της ανάγκης απομόχλευσης» των νοικοκυριών, των κυβερνήσεων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Με την ανάπτυξη στον πολύ χαμηλό ρυθμό κάτω του 1%, οι χρηματαγορές μπορεί να διορθώσουν απότομα, τα πιστωτικά και διατραπεζικά spreads να διευρυνθούν, ενώ η διάθεση ανάληψης κινδύνων σε παγκόσμιο επίπεδο μειώνεται ραγδαία», τόνισε ο ίδιος.

«Συνεπώς η αρνητική αλληλεπίδραση μεταξύ της πραγματικής οικονομίας και των τιμών των τίτλων υψηλού ρίσκου μπορεί εύκολα να οδηγήσει την οικονομία και επίσημα σε ύφεση double-dip», πρόσθεσε.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1035277

No comments: