31.8.10

Βρετανία: Επιβραδύνθηκε ο καταναλωτικός δανεισμός

Ο βρετανικός καταναλωτικός δανεισμός αυξήθηκε με χαμηλότερο ρυθμό τον Ιούλιο, καθώς παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο τα στεγαστικά δάνεια, ενισχύοντας την άποψη ότι η αγορά κατοικίας θα παραμείνει υποτονική για αρκετό καιρό ακόμη.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας αποδεικνύουν ότι ο καθαρός δανεισμός σε ιδιώτες τον Ιούλιο, αυξήθηκε κατά 258 εκατ. στερλίνες, σε σχέση με την πτωτική αναθεωρημένη αύξηση των 460 εκατ. στερλίνων του Ιουνίου.

Οι εγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια, βασικός δείκτης της δραστηριότητας στην αγορά κατοικίας, αυξήθηκε ελαφρώς στις 48.722 τον Ιούλιο από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση των 48.562 τον Ιούνιο.

Ο αριθμός ήταν υψηλότερος από τις 47.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, αλλά παραμένει χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2009.

Ο Howard Archer, επικεφαλής οικονομολόγος της HIS Global Insight για την Ευρώπη και τη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι οι εγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια ήταν επίσης σημαντικά χαμηλότερες από το επίπεδο των 70.000-80.000, που θεωρείται ότι αποτελεί ένδειξη της υγιούς αγοράς κατοικιών του παρελθόντος.

Ο Archer δήλωσε ότι τα στοιχεία της αγοράς κατοικίας και τα αποτελέσματα ερευνών, ήταν αρνητικά πρόσφατα, και τα σημερινά, δεν αποτελούν εξαίρεση.

«Συνεχίζουμε να υποπτευόμαστε ότι οι τιμές των κατοικιών θα υποχωρήσουν στους επόμενους μήνες του 2010 και θα υποχωρήσουν ελαφρώς εκ νέου, το 2011», δήλωσε ο Archer.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ακόμη ότι οι καταναλωτές δανείστηκαν 173 εκατ. στερλίνες τον Ιούλιο, αφού αποπλήρωσαην 59 εκατ. στερλίνες τον Ιούνιο.

Η στερλίνα αυξήθηκε ελαφρώς έναντι του δολαρίου μετά από τα στοιχεία.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1037940

No comments: