26.8.10

BlackRock: «10 προβλέψεις για τα επόμενα 10 χρόνια»

Υψηλές αποδόσεις για τις αμερικανικές μετοχές, συχνότερες περιόδους ύφεσης και συνέχιση της δυναμικής ανάπτυξης της Κίνας προβλέπει για τα επόμενα 10 χρόνια ο κ. Robert C. Doll, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής Μετοχικών Επενδύσεων (Chief Equity Strategist for Fundamental Equities) στη BlackRock.

Σύμφωνα με τις «10 Προβλέψεις για τα Επόμενα 10 Χρόνια», τις οποίες επεξεργάστηκε και δημοσίευσε ο κ. Doll, το επενδυτικό κλίμα της επόμενης δεκαετίας δεν θα θυμίζει καθόλου τις συνθήκες εκρηκτικής ανάπτυξης που επικρατούσαν στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, αλλά θα είναι σημαντικά καλύτερο από το αντίστοιχο της δεκαετίας που μόλις τελείωσε.

Για τα επόμενα 10 χρόνια, ο κ. Doll προβλέπει ότι η ετήσια απόδοση του αμερικανικού χρηματιστηρίου θα κυμαίνεται στο επίπεδο του 8%. «Πολλοί επενδυτές θέλουν να ξεχάσουν ό,τι συνέβη τα τελευταία 10 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων είχαμε τις δύο χειρότερες πτωτικές αγορές από την εποχή του κραχ», δήλωσε ο κ. Doll. «Τα επόμενα 10 χρόνια οι πιθανότητες να δούμε διψήφιες μετοχικές αποδόσεις είναι περιορισμένες, εξαιτίας της συνεχιζόμενης προσπάθειας μείωσης του δανεισμού (απομόχλευσης) και άλλων προβλημάτων δομικού χαρακτήρα. Αλλά, επίσης, είναι κι εξαιρετικά απίθανο να έχουμε δύο καταστροφικές για τις αγορές δεκαετίες, τη μία πίσω από την άλλη.»

Η απόδοση των αμερικανικών μετοχών θα είναι η καλύτερη μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών, χάρη στις πιο ελκυστικές αποτιμήσεις, στην ισχυρότερη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, στην εταιρική κουλτούρα που επιβάλλει η διοίκηση των αμερικανικών επιχειρήσεων να ασκείται με τρόπο φιλικό προς τους μετόχους, και στα σοβαρά δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες οικονομίες.

Σύμφωνα με τον κ. Doll, παρά το ότι η επόμενη δεκαετία είναι πιθανό να καταγραφεί ως θετική για τις μετοχικές αξίες, οι επενδυτές θα κληθούν πιο συχνά να αντιμετωπίσουν συνθήκες ύφεσης. Οίδιος πιστεύει πως, σε σύγκριση με ό,τι είχαμε συνηθίσει τα τελευταία 20 χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης περιόδων ύφεσης θα επιστρέψει σε ένα πιο «φυσιολογικό» επίπεδο.

Θεωρεί, επίσης, ότι σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι αναδυόμενες οικονομίες θα οδηγούν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, η Κίνα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Από τη δεκαετία του 1990, ο κ. Doll δημοσιεύει στην αρχή κάθε χρόνου μια σειρά από προβλέψεις αναφορικά με την πορεία της οικονομίας και των αγορών. Στις προβλέψεις αυτές εξετάζει την κατάσταση της παγκόσμιας και της αμερικανικής οικονομίας, τις αναμενόμενες αποδόσεις μετοχών και άλλων επενδυτικών προϊόντων, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς και άλλα θέματα που ενδεχομένως επηρεάζουν ουσιαστικά τους επενδυτές.

Επιπλέον, στην αρχή κάθε νέας δεκαετίας δημοσιεύει τις προβλέψεις του για την περίοδο των επόμενων 10 ετών.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1858843


ολόκληρο το ρηπορτ των προβλέψεων

No comments: