25.8.10

Rogers: Αυξήστε τα επιτόκια για να μειωθεί ο πληθωρισμός

Έκκληση για την αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί η άνοδος του πληθωρισμού, απευθύνει στην Κίνα αλλά και σε άλλες οικονομίες παγκοσμίως, ο μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers, πρόεδρος της Rogers Holdings.

«Όλοι θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια, είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο παγκοσμίως. Εάν η παγκόσμια οικονομία βελτιωθεί, αυτό θα είναι καλό για τη ζήτηση των commodities. Εάν η παγκόσμια οικονομία δεν θα βελτιωθεί, τα αποθέματα αναμένεται να μειωθούν, καθώς οι κυβερνήσεις θα τυπώσουν περισσότερα χρήματα», σχολίασε ο Rogers σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια από το Νοέμβριο του 2007. Στις ΗΠΑ, η Federal Reserve αυτό το μήνα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,25%, επίπεδο στο οποίο βρίσκονται από το Δεκέμβριο του 2008, ενώ η ΕΚΤ διατηρεί τα επιτόκια στο 1%.

Οι κεντρικές τράπεζες στη Μαλαισία, στη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη, έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού τουλάχιστον μια φορά φέτος, ενώ η Ινδία έχει αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές τους τελευταίους πέντε μήνες.

Ο Rogers δήλωσε πως η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ακόμη το ρίσκο μιας παρατεταμένης ύφεσης, μετά από τα στοιχεία των δύο τελευταίων ημερών για τις πωλήσεις κατοικίας στις ΗΠΑ και τις εξαγωγές της Ιαπωνίας.

«Ποτέ δεν βγήκαμε από την πρώτη ύφεση. Εάν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνεχίσουν να επιβραδύνονται, τότε πρόκειται να επηρεαστούν όλοι. Η κινεζική οικονομία είναι το ένα δέκατο αυτής των ΗΠΑ και της Ευρώπης και η Ινδία το ένα τέταρτο της Κίνας, δεν μπορούν να μας σώσουν αυτοί», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δηλώνει long για τα commodities και short τις αναδυόμενες αγορές και τις μετοχές.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως θα ξεκινήσει εκ νέου να αγοράζει μετοχές της Κίνας όταν υποχωρήσουν, όπως έκαναν και στην κρίση του 2008, όταν είχαν υποχωρήσει 65%.

«Δεν έχω αγοράσει από την πτώση του 2008. Εάν πρόκειται να συμβεί ξανά, ελπίζω ότι θα είμαι αρκετά έξυπνος για να αγοράσω ξανά».

http://www.capital.gr/News.asp?id=1034505

____________________________________________

Τα πράγματα είναι κάπως πιο πολύπλοκα από τα όσα λέει ο Rogers, ο οποίος, τουλάχιστον, μιλάει αρκετά ελεύθερα...

No comments: