31.8.10

Εθνική: Ενίσχυση κερδών από Τουρκία και ΝΑ Ευρώπη

Σε βασικό και σταθερό τροφοδότη της κερδοφορίας του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, σε μια περίοδο όπου στη χώρα μας η δημοσιονομική κρίση επηρεάζει όλα τα οικονομικά μεγέθη της οικονομίας και κατ' επέκταση και του τραπεζικού συστήματος, αναδεικνύεται η Finansbank, θυγατρική του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, όπως προκύπτει από την επιμέρους ανάλυση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η μεγαλύτερη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας μας.

Ταυτόχρονα, θετικά είναι και τα αποτελέσματα του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας από τη δραστηριότητας της στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, μια αγορά 125 εκατομμυρίων κατοίκων, στην οποία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 8.000 ελληνικές επιχειρήσεις.

Finansbank: Τροφοδότης κερδοφορίας της Εθνικής

Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν ο Όμιλος της Εθνικής από τη δραστηριότητα του στην Ελλάδα παρουσίασε ζημίες 159 εκατ. ευρώ, κυρίως, βέβαια, από τις εφάπαξ φορολογικές επιβαρύνσεις ύψους 93 εκατ. ευρώ, αλλά και από τις ζημίες από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων, ύψους 249 εκατ. ευρώ, στην Τουρκία μέσω της Finansbank παρουσίασε καθαρά κέρδη 251 εκατ. ευρώ, αυξημένα μάλιστα κατά 8% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2009. Η ανάκαμψη δε της τουρκικής οικονομίας δημιουργεί προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της Finansbank.

Άνοδο σημείωσαν, εξάλλου, και όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη της τράπεζας και ιδιαίτερα οι χορηγήσεις κα οι καταθέσεις. Τον Ιούνιο του 2010, οι συνολικές χορηγήσεις της Finansbank ανέρχονταν σε 14,7 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 25%, έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2009.

Ειδικότερα, οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής εξακολουθούν να αποτελούν την αιχμή της αναπτυξιακής δυναμικής της Finansbank και συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό 30% από το πρώτο εξάμηνο του 2009 και να φθάνουν τα 7,4 δισ. ευρώ.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκαν σε 5,6% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου, σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με τα επίπεδα του τέλους του 2009, εξέλιξη που όπως σημειώνει η διοίκηση της τράπεζας, συμβαδίζει με την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας και σηματοδοτεί τη δραστική αποκλιμάκωση του ρυθμού παραγωγής νέων επισφαλειών.

Θετικές επιδόσεις επιτεύχθηκαν στις καταθέσεις της Finansbank οι οποίες εξακολουθούν να αυξάνονται ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της τράπεζας, να διευρύνει την καταθετική της βάση, καταγράφοντας αύξηση 29% τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Η αύξηση των καταθέσεων, σε τοπικό νόμισμα, ανήλθε σε 49% έναντι του Ιουνίου του 2009. Τον Ιούνιο του 2010 η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις της τράπεζας διαμορφώθηκε σε 128%, με τις καταθέσεις να αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης των εργασιών της.

ΝΑ Ευρώπη: Ικανοποιητική οργανική κερδοφορία

Στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης η Εθνική τράπεζα διαθέτει παρουσία στη Βουλγαρία μέσω της εξαγοράς της United Bulgarian Bank (το 2000), στην ΠΓΔΜ μέσω της Stopanska Banka (που εξαγόρασε επίσης το 2000), της Banca Romaneasca στη Ρουμανία (το 2003) και της Vojvodjanska Banka στη Σερβία, που εξαγοράστηκε το 2006 από την Εθνική. Διαθέτει, επίσης, παρουσία σε Αλβανία και Κύπρο.

Σε ορισμένες από τις χώρες αυτές κατέχει σημαντικά μερίδια αγοράς με βάση το ενεργητικό. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), η Εθνική Τράπεζα στη Βουλγαρία κατέχει μερίδιο άνω του 11,50% στην τοπική αγορά και στην ΠΓΔΜ μερίδιο που προσεγγίζει το 25%.

Τα καθαρά κέρδη στην περιοχή ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο σε 50 εκατ. ευρώ, έναντι 56 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, επιβαρυμένα από υψηλές προβλέψεις που ανήλθαν σε 96 εκατ. ευρώ. Tα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 150 εκατ. ευρώ έναντι 134 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Το συνολικό ύψος χορηγήσεων στη ΝΑ Ευρώπη ανέρχεται σε 7,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μικρή κάμψη της τάξης του 4% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2009 (8,2 δισ. ευρώ) Το συνολικό ύψος των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 4,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2009, εξέλιξη ενθαρρυντική καθώς ο Όμιλος διευρύνει έτσι τις πηγές χρηματοδότησής του, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται περαιτέρω ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στη ΝΑ Ευρώπη, κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα έτος. Η επίδοση αυτή, αναφέρει η διοίκηση της Εθνικής, επαληθεύει την εκτίμηση ότι μεσοπρόθεσμα οι θυγατρικές της στην περιοχή θα καταστούν πρακτικά αυτοχρηματοδοτούμενες.

Περισσότερες από 8.000 ελληνικές επιχειρήσεις στη ΝΑ Ευρώπη

Σημειώνεται ότι η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μόνον της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και όλων των υπόλοιπων ισχυρών ελληνικών τραπεζών.

Κι αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, στις χώρες της περιοχής, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, λειτουργούν περισσότερες από 8.000 ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες χρειάζονται στήριξη.

Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός από τις επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούν στις χώρες της περιοχής άνω του 20% του συνολικού τους κύκλου εργασιών. Παράλληλα, οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης είναι από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας, καθώς το 27% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται προς αυτές, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και με ισχυρά αυξανόμενο ρυθμό, έναντι μόλις 4% των εξαγωγών της χώρα μας προς τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες, έως το τέλος του 2009, είχαν αναπτύξει στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ένα δίκτυο 3.400 καταστημάτων, με περισσότερους από 50.000 εργαζόμενους και παρουσίασαν κέρδη προ φόρων συνολικού ύψους 607,3 εκατ. ευρώ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: