Ενώ η αμερικανική οικονομία απαιτεί νέα κρατική παρέμβαση με τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το αμερικανικό Κογκρέσο ολιγωρεί. Για πολλοστή φορά ο Μπαράκ Ομπάμα χθες προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ότι «νοιάζεται» για την εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας, για την υψηλή ανεργία, αλλά οι υποσχέσεις του έπεσαν στο κενό και η Wall Street κατέγραψε σημαντική πτώση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε χθες από το Κογκρέσο να εγκρίνει το πακέτο βοήθειας προς τους μικρούς επιχειρηματίες και να παραταθούν οι μειώσεις φόρων για τα νοικοκυριά με εισόδημα μικρότερο των 250.000 δολαρίων ετησίως που είχαν ληφθεί από τον πρώην πρόεδρο Μπους και λήγουν φέτος.
Για να κερδίσει τον κοινωνικό πόλεμο με το Κογκρέσο και τα ισχυρά συμφέροντα που συνωθούνται στο Καπιτώλιο, ο Ομπάμα πρέπει να έχει στο πλευρό του τη λαϊκή υποστήριξη. Ομως, υπάρχει έντονη δυσφορία με την αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται και επί Ομπάμα για τις κρατικές ενισχύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της διάσωσης των τραπεζών με χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων. Τα μεγάλα τραπεζικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν από την άποψη πως το κράτος είναι άχρηστο ή και επιβλαβές για την οικονομία, έχουν επωφεληθεί και από την πολιτική του Ομπάμα και επιστρέψει στην κερδοσκοπία.
Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να εξελιχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για τη λήψη ή όχι μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Κογκρέσου τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπεραμύνεται μιας γενναιόδωρης δημοσιονομικής πολιτικής παρά την εκτόξευση του ελλείμματος σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ο δείκτης ανεργίας ανήλθε στο 9,5%.
Με τη θέση αυτή συντάσσεται ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, αλλά όχι και το σύνολο των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε μακρά πολιορκία», έχει δηλώσει ο κ. Κρούγκμαν, προσθέτοντας ότι «το πιο αποτελεσματικό μέτρο που θα μπορούσε να υιοθετήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι να προσλάβει ακόμη περισσότερο κόσμο». Οι συνεδρίες στο Κογκρέσο θα επανέλθουν από την επόμενη εβδομάδα.
Οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαίο να δαμαστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, το οποίο έχει τετραπλασιαστεί από πέρυσι και υπερβαίνει τα 82 δισ. δολάρια. Από την άλλη πλευρά, η λήξη των μέτρων του τελευταίου πακέτου στήριξης της οικονομίας με κρατικά κεφάλαια 787 δισ. δολαρίων το 2011 εκτιμάται ότι θα αφαιρέσει από την ανάπτυξη της χώρας 1,3%, όταν η πορεία ανάκαμψης προβλέπεται ότι θα παραμείνει ασταθής. Στόχος του κ. Ομπάμα είναι να δοθεί παράταση στα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, επέκτασης της πίστωσης στις επιχειρήσεις και της παροχής κεφαλαίων στις πολιτείες με ανεπάρκεια κεφαλαίων. Οπως υποστηρίζει ο κ. Κρούγκμαν και αρκετά μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, οι ΗΠΑ θα πρέπει να ξεφύγουν από την «πολιτικώς ορθή» επιλογή της μείωσης των ελλειμμάτων εις βάρος της απασχόλησης και της βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας. Η μάχη προβλέπεται σκληρή.
Αν και έχουν περάσει μόλις 20 μήνες από τη θριαμβευτική ανάληψη της εξουσίας, που συνοδεύτηκε από υψηλές προσδοκίες για ριζικές τομές στην αμερικανική πολιτική, η άσχημη κατάσταση της οικονομίας έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα.
Ιδίως τα ζητήματα της υψηλής ανεργίας και της βαριάς φορολόγησης, που αγγίζουν όλο και περισσότερο τη μεσαία τάξη στις ΗΠΑ, προβληματίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών ψηφοφόρων, οι οποίοι σε ποσοστό 62% δηλώνουν πλέον ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο.
Λιγότερο από δυόμισι μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters δείχνει ότι το 52% των Αμερικανών πολιτών δεν εγκρίνει την πολιτική του προέδρου, ενώ μόνο το 45% εξακολουθεί να πιστεύει σε αυτόν. Είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του που ο Ομπάμα έχει μικρότερο ποσοστό δημοτικότητας από το ποσοστό απόρριψής του.
No comments:
Post a Comment