30.8.10

Διχασμένοι οι Αμερικανοί οικονομολόγοι για τα μέτρα ανάπτυξης

Διχασμένοι οι Αμερικανοί οικονομολόγοι για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την προώθηση της ανάπτυξης.

Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι είναι διχασμένοι για τον τρόπο που οι ΗΠΑ μπορούν να αποφύγουν μία βαθιά ύφεση και να διατηρήσουν αλώβητη την ισχνή τους ανάκαμψη και το επόμενο έτος, προκύπτει από την έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η Εθνική Ένωση Οικονομολόγων Επιχειρήσεων.

Από τους; 242 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν, μόνον το 39% πιστεύει πως η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είναι «σχετικώς ορθή», το 37% θεωρεί ότι ο πρόεδρος οφείλει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και το 27% τονίζει πως θα πρέπει να δώσει περισσότερα κίνητρα στην οικονομία.

Διαφορές διαπιστώνονται και στις απόψεις σχετικά με τον ρόλο που θα κληθεί να παίξει τον επόμενο χρόνο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed): το 36% θεωρεί πως η Τράπεζα θα πρέπει να ξεκινήσει μία σφικτή νομισματική πολιτική, το 33% τάσσεται υπέρ μεγαλύτερης χαλάρωσης και το 31% θεωρεί πως η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη.

Εξίσου διχασμένα για την πολιτική της είναι εξάλλου και τα στελέχη της Fed. Όπως τόνισε την Παρασκευή ο διοικητής της Μπεν Μπερνάνκι, η κεντρική τράπεζα «θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει τη συνέχεια της οικονομικής ανάκαμψης» . Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ καταγράφηκε το διάστημα Απριλίου -Ιουνίου στο 1,6%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της κυβέρνησης.

Όσον αφορά την Ευρώπη, το 80% των ερωτηθέντων οικονομολόγων θεωρεί ότι τουλάχιστον μία από τις κυβερνήσεις των χωρών που αντιμετωπίζουν ελλείμματα θα προσφύγει σε μηχανισμούς βοήθειας, ή αναδιάρθρωσης του χρέους της εντός του προσεχούς 12μηνου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: