Τη δέσμευση των κεντρικών τραπεζών προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη και την αμφισβήτηση των δυνατοτήτων του εταιρικού κλάδου να πάρει τη σκυτάλη της ανάπτυξης από το δημόσιο επισημαίνει η JPMorgan στη Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων του Global Multi-Asset Group, ενώ παράλληλα ο οίκος σημειώνει ότι αυξάνει τις θέσεις σε μετοχές έναντι των ομολόγων.
Πιο αναλυτικά, αναφορικά με την προοπτική της νομισματικής πολιτικής η JPMorgan τονίζει: «Οποιαδήποτε δέσμευση από πλευράς κεντρικών τραπεζών ότι "θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει" προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη θα μπορούσε να μας επαναφέρει σε ένα επενδυτικό περιβάλλον ανάλογο με εκείνο του 2009, όπου οι αγορές επηρεάζονται από τον μηχανισμό μετάδοσης που υποστηρίζει την ποσοτική χαλάρωση. Υπό συνθήκες όπου ο μηχανισμός μετάδοσης στο πιστωτικό σύστημα έχει πάψει να λειτουργεί, αυτό το πλαίσιο ποσοτικής χαλάρωσης αναδεικνύει τη σημασία της συγκράτησης των τιμών των τίτλων, τόσο ως μέσου διατήρησης του πλούτου, όσο και ως μέσου μείωσης του κόστους του κεφαλαίου, με απώτερο στόχο την ενθάρρυνση των επενδύσεων και την αποφυγή μιας αυξημένης τάσης αποταμίευσης από τον ιδιωτικό τομέα».
Εξάλλου ο οίκος επισημαίνει ότι οι μετρήσεις υποδεικνύουν νομισματική σύσφιξη στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία, όπου διαμορφώνεται γενικά ένα ελαφρώς περιοριστικό περιβάλλον. Όσον αφορά την Ευρωζώνη σημειώνεται ότι οι νομισματικές συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές. «Η αντίθεση μεταξύ του νομισματικού περιβάλλοντος στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ είναι πράγματι εντυπωσιακή, καθώς οι συνθήκες στην Ευρώπη εμφανίζονται ιδιαίτερα ευνοϊκές, ενώ στις ΗΠΑ περιοριστικές», αναφέρεται στην έκθεση.
Για τις προοπτικές της οικονομίας η JPMorgan εκτιμά ότι κάθε κίνηση για δημοσιονομικές περικοπές θα επιδείνωνε μάλλον την όποια επιβράδυνση. «Η κατάργηση των δημοσιονομικών κινήτρων αναμένεται να λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, και αυτό πριν καν εφαρμοστούν οποιαδήποτε μέτρα σύσφιξης. Μεγαλύτερης έντασης θα είναι η αναχαίτιση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπου οι περικοπές εφαρμόστηκαν νωρίτερα αλλά και πιο δυναμικά. Το βασικότερο ερώτημα είναι κατά πόσον θα υπάρξει ανάκαμψη στη ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα που να αντισταθμίσει τη μείωση της ζήτησης στον δημόσιο τομέα κατά τους επόμενους 12-18 μήνες. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα καθορίσει κατά πόσον θα υπάρξει επιτυχής αναστάθμιση της δραστηριότητας που θα παρείχε τη δυνατότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ να αμβλύνουν τις δημοσιονομικές πιέσεις».
Αναφερόμενη στα εταιρικά κέρδη και τις αποτιμήσεις ο οίκος τονίσει ότι είναι λίγες οι ενδείξεις για επιβράδυνση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ενώ χαρακτηρίζει πολύ δυναμικές τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου. «Είχαμε προετοιμαστεί πολύ έγκαιρα για το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθοδικές αναθεωρήσεις των κερδών για το 2011 και οι αυξανόμενες ενδείξεις για ένα διάστημα υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, σε συνδυασμό με τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, υποδεικνύουν ότι η πορεία για την κερδοφορία θα είναι πολύ πιο δύσκολη κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Τέλος, σύμφωνα με την JPMorgan η ανάκαμψη στις αγορές οφείλεται ενδεχομένως στις ιδιαίτερα υπερπωλημένες (oversold) περιοχές που βρίσκονται οι δείκτες, αντανακλώντας μια αρνητική ψυχολογία, σε συνδυασμό με την εμφανή μεταβολή τακτικής από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών. «Εκτιμούμε ακόμη ότι οι αγορές είναι πιθανόν να παραμείνουν ασταθείς έως ότου επιλυθούν τα θέματα που τροφοδοτούν την αβεβαιότητα που επικρατεί για αυτό το διάστημα της υποτονικής δραστηριότητας. Εν τω μεταξύ όμως, οποιαδήποτε κίνηση με πρόθεση να στηριχθεί η διάθεση ανάληψης κινδύνου σημαίνει ότι οι τοποθετήσεις με συγκεκριμένη κατεύθυνση γίνονται πιο ελκυστικές. Αυτό μας κάνει πιο πρόθυμους να αναλάβουμε θέσεις με συγκεκριμένη κατεύθυνση στις αγορές και έτσι αυξήσαμε τις θέσεις μας σε μετοχές έναντι των ομολόγων».
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την έκθεση ο οίκος διατηρεί αυξημένη στάθμιση σε μετοχές έναντι των ομολόγων και επιδιώκει να διαμορφώσει τα χαρτοφυλάκια συνολικά σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κινδύνου. Στα ισορροπημένα χαρτοφυλάκιά η JPMorgan προτιμά τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1034721
_____________________________
Ψιλοχοντρο μαύρη η έκθεση...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment