31.8.10

Μου προκάλεσαν γέλια τα ευρωπαϊκά stress tests

Το δεύτερο μέρος της κρίσης έχει ξεκινήσει, μας ενημερώνει ο hedge fund manager στη Noster Capital, Pedro De Noronha.

Μιλώντας στο CNBC, ο De Noronha τόνισε ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος έχουν άσχημα νέα για τα χρηματιστήρια και οι τράπεζες παραμένουν υπέρ-μοχλευμένες καθώς εισερχόμαστε στο δεύτερο μέρος της χρηματοοικονομικής κρίσης.

«Βιώνουμε ένα από τα πιο δύσκολα έτη όλων των εποχών. Οι μεγάλοι επενδυτές εγκαταλείπουν την αγορά», σχολιάζει ο ίδιος.

Μάλιστα, προσθέτει πως υπάρχουν προβλήματα που προέρχονται από τα αμερικανικά στεγαστικά δάνεια, ενώ την ίδια στιγμή η ευρωζώνη παραμένει μια μεγάλη ανησυχία.

Όπως σχολιάζει, «η Γερμανία είναι απρόθυμη να σώσει οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η Merkel χρησιμοποίησε πολλά από τα πολιτικά κεφάλαια της Γερμανίας για να σώσει την Ελλάδα, και έσωσε την ελληνική αγορά ομολόγων προκειμένου να σώσει το γαλλικό και τραπεζικό σύστημα από περισσότερες μεγάλες απώλειες».

«Υπάρχουν τέσσερις ή πέντε χώρες που έχουν μεγάλα δομικά προβλήματα, και που δεν θα έπρεπε να είναι στην ευρωζώνη. Περιμένω ακόμη να δω έναν πολιτικό που θα αυτοκτονήσει πολιτικά, παίρνοντας αυστηρά μέτρα λιτότητας».

Πρόσθεσε ακόμη πως οι Έλληνες δεν είχαν άλλη επιλογή από τις περικοπές, αλλά οι άλλοι, όπως οι Ισπανοί, δεν κάνουν αρκετά. Εγώ είμαι της σχολής της λιτότητας, και δεν «μασάω» με την θεωρία του Keyns».

Ακόμη, δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για τον τραπεζικό κλάδο, δηλώνοντας πως είναι short στις μετοχές των UBS, Barclays, INtesa Sanpaolo, BBVA.

«Τα πρόσφατα stress tests μου προκάλεσαν γέλια. Αυτό που τεστάραμε, ήταν ό,τι μας υπέδειξαν οι τράπεζες. Το πραγματικό tier 1 αρκετών τραπεζών βρίσκεται μόλις στο 1,7%, και η πλειονότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών εισέρχεται στη δεύτερη φάση της κρίσης υπερμοχλευμένη».

http://www.capital.gr/News.asp?id=1038007

No comments: